Američka politika prema Iranu ugrožava region

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian ocijenio je danas da će SAD stavom prema Iranu favorizovati konzervativce na uštrb umjerenih u Teheranu i doprinijeti pogoršanju nestabilnosti na Bliskom istoku.

"Taj skup sankcija koje će se uvesti protiv Irana, neće favorizovati dijalog, naprotiv, time će se u Iranu favorizovati prisustvo i snaga konzervativaca, time će se oslabiti predsjednik (Hasan) Rohani koji je želio da pregovara", rekao je Le Drian za radio Frans enter (France Inter).

"Konačno taj stav rizikuje da dovede region u veću opasnost od one u kojoj je sada", rekao je Le Drian.SAD su u ponedjeljak najavile da će Iranu uvesti najveće sankcije u istoriji ukoliko se ne povinuje spisku teških zahtjeva s ciljem sastavljanja novog sporazuma o njegovom nuklearnom programu poslije povlačenja Amerike iz sporazuma postignutog između Irana i šest velikih sila 2015. godine.

SAD su takođe najavile ponovno uvođenje sankcije firmama koje posluju s Iranom, dok je iranski predsjednik Hasan Rohani računao na nuklearni sporazum da izvuče zemlju iz izolacije i podstakne njenu privredu.Francuski ministar je ponovio da strahuje od rasplamsavanja regionalnog sukoba.

 

IZVOR:BETA