U novembru moguć vanredni samit EU o Bregzitu

Vanredni samit Evropske unije (EU) posvećen istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji možda će biti neophodan u novembru kako bi se na vrijeme postigao sporazum o razlazu dvije strane, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u pismu upućenom članicama EU.

Dvodnevni neformalni samit 28 šefova država i vlada EU počinje sutra u Salcburgu gde će se razmatrati završna faza pregovora o Bregzitu i mogućnost organizovanja još jednog samita u novembru, naveo je Tusk.

Predjsednik Evropskog savjeta podsjetio je da sporazum treba da bude postignut na vrijeme kako bi Velika Britanija mogla, kao što je predviđeno, da napusti Uniju u martu 2019. godine.

"Želim da na samitu u Salcburgu razmotrimo tok pregovora i govorimo o narednoj etapi", rekao je Tusk i dodao da je neophodno postići "zajedničku viziju" o budućim trgovinskim vezama dvije strane, kao i dogovor o granici sa Irskom.

Tusk je dodao da je "na žalost još moguć scenario bez dogovora" navodeći da će EU odgovorno djelovati da se "spriječi katastrofa".Na samitu u austrijskom gradu će pored Bregzita biti riječi i o migrantskom pitanju.

Izvor:beta