Izbori najavili teške političke bitke u SAD

Rezultati izbora za američki Kongres i preuzimanje Predstavničkog doma od Demokrata znak su dobrog zdravlja američke demokratije. Izbori takođe otvaraju vrata za velike bitke sa Republikancima, koji su zadržali kontrolu nad Senatom, i predsjednikom Donaldom Trampom oko raznih pitanja – od zdravstvene zaštite, preko poreza do politike prema Evropi, smatraju svjetski mediji.

Vraćanje Predstavničkog doma pod kontrolu demokrata mnogo je više od pobjede jedne stranke. To je znak zdravlja američke demokratije, ocjena je Vošington posta.

"Okrećući se protiv vodeće stranke u Vašingtonu čak i u trenutku ekonomskog prosperiteta, birači od Kej Vesta do Kanzasa odbili su da prihvate kontinuiranu degradaciju političke kulture svoje nacije... Birači širom zemlje odbili su poziv Donalda Trampa da glasaju na osnovu straha od imigranata i nisu odgovorili na njegov prikaz opozicije kao opasnih neprijatelja", navodi Post i dodaje:

"Sada će Predstavnički dom biti u poziciji da istražuje bilo koji broj potencijalnih prekršaja administracije i da zahtijeva odgovornost: užasno odvajanje djece migranata od roditelja; sumnjivu odluku da se donese pitanje o državljanstvu do popisa 2020, predsjednikovo ometanje istrage specijalnog istražitelja Roberta Mulera.

Utorak je bio dobar dan za demokrate. Može biti dobar dan i za Republikance, ako izvuku pouku iz njihovog poraza u Domu i razmisle o "đavoljem ugovoru" sa Trampom."

 

Izvor: CdM