Merkel: Prekinite "rat" sa Srbijom

Vlada njemačke kancelarke Angele Merke, pozvala je kosovske institucije da okončaju "trgovinski rat sa Beogradom". Portrparol njemačke kancelarke Štefan Zajbert, rekao je da Njemačka ima nultu toleranciju na carine od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. On je za agenciju Blumberg rekao i da bi Njemačka voljela da Srbija dozvoli Kosovu da se priključi Interpolu.

"Nadamo se da će se obje strane brzo vratiti dijalogu", rekao je Zajbert.

Prema njegovim riječima, kancelarka Merkel je naglasila, da je "teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana izuzetno važan", zbog čega će Njemačka podržati normalizaciju odnosa ukoliko su održivi. Podsjetimo, na potez Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, reagovala su EU, SAD ali i NATO. U svim reakcijama, vlasti Kosova pozvane su da povuku odluku koja je dodatno zaoštrila odnose Beograda i Prištine, a pogotovo nakon što Prištini nije pošlo za rukom da postane članica Interpola.

Priština, sa druge strane, odgovara svima, da je odluka o povećanju taksi za 100 odsto suverena odluka jedne države i da su takse uvedene zbog ponašanja Srbije.

Izvor: B92