Francuska se ne smiruje: Nakon "žutih prsluka" na ulicama studenti

Uprkos najavi francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će plate biti povećane, a penzionerima omogućene poreske olakšice i danas u Parizu traju protesti.

Ovog puta nijesu "žuti prsluci", već studenti koji protestuju zbog povećanja cijena školarina, prenose mediji. Protesti studenata počeli su juče, u toku je marš kroz grad, a prema najavama organizatora neće se zaustavljati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. Širom Francuske je obustavljen rad 450 obrazovnih ustanova.

Studentima su se pridružili i srednjoškolci, a marš se održava u nekoliko gradova. Sudeći prema snimcima sa društvenih mreža, ni ovaj protest nije protekao mirno. U Renu je zabilježeno nekoliko sukoba između policije i studenta, a bacane su i dimne bombe.

Francuski predsjednik sinoć se obratio naciji nakon nekoliko nasilnih protesta u prijestonici, ali i širom zemlje, koje su organizovali "žuti prsluci".

Makron je najavio je povećanje minimalnih plata 100 eura i poreske olakšice za penzionere, ali je odbio da ponovo uvede porez na bogatstvo. Dodao da su protesti širom Francuske, postali nasilni, rekao da je bijes demonstranata "dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo i da prema nasilju neće imati milosti", javljaju francuski mediji.

Izvor: Antena M