Džogović: Sava osiguravanje stvara partnerski odnos sa klijentima, što nas čini drugačijim (video)

Akcionarsko društvo Sava osiguranje u protekloj godini fakturisalo je bruto premije 13,76 miliona eura, od čega 10.237 riješenih šteta, odnosno, u nominalnom iznosu isplaćeno je 6,11 miliona eura. Neto dobit iznosio je 1,23 miliona eura, kazao je Almir Džogović, šef poslovnice u Bijelom Polju.

 Gostujući u emisiji “Biznis zona” Radija Bijelo Polje, Džogović je kazao da je ova osiguravajuća kuća prepoznata i kao društveno odgovorna kompanija.

“U našem radu prioritet dajemo prije svega klijentima, zatim, odgovornom odnosu  prema društvenoj zajedici kao i zaposlenima, što nas  čini jednom od najuspješnijih  osiguravajućih  kompanija. Trudimo se svi, da odgovorno radimo svoj posao, da smo uvijek na usluzi klijentima, društvenoj, a posebnoj lokalnoj zajednici, ali i da su svi zaposleni, njih 240, zadovoljni svojim statusom. Drugačjim i prepoznatljivim na tržištu, čini nas i naš odnos prema klijentima. Mi smo proaktivni, kako u svakodnevnim kontaktima sa klijentima kada treba osigurati nešto, tako i onda kada se desi  šteta, jer je naša vizija da nam klijenti budu zadovoljni, da stvaramo partnerski odnos sa njima. Takođe, ono što nas izdvaja od drugih, jeste i društvena odgovornost, na šta smo vrlo ponosni.  Pokušavamo da ne budemo sebični, već da dio profita koji ostvarujemo, podijelimo sa najugroženijim društvenim slojevima u Crnoj Gori”, naglašava Džogović.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE