U Hrvatskoj 60 novooboljelih i dvoje umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa 60 novooboljelih od korona virusa i dvoje umrlih, pa je sada ukupno 1.282 zaraženih i 18 preminulih, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da su od juče dvije osobe umrle, jedna je hronični 91-godišnji bolesnik iz Šibenika, a drugi je 46-godišnji pacijent iz Zagreba koji nije imao drugih bolesti.

Na respiratoru je 35 pacijenata, a oporavljenih je 167, što je 37 više nego juče. Hospitalizovana su 352 pacijenta.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je situacija u Hrvatskoj većinom pod kontrolim i naglasio važnost da dosad nije bilo prodora u staračke domove, u kojima se nalazi najugroženija populacija.

Zagrebačka policija saopštila je da je podnijela krivičnu prijavu protiv 33-godišnjakinje iz Zagreba zbog širenja zaraznih bolesti. Ona je, tvrdi policija, napuštala mjesto izolacije iako ima korona virus i određeno joj je kućno liječenje.

Mnistar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da bi već sjutra mogle da budu otvorene pijace, ukoliko lokalni krizni štabovi utvrde da poštuju sve epidemiloške mjere.

To će biti prvo popuštanje restriktivnih mjera uvedenih na početku epidemije i to kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da prodaju svoje proizvode.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio mogućnost da u narednim sedmicama dodje do "relaksacije" mjera, ali danas u izjavi novinarima nije želio da govori o tome koje bi mjere mogle da uslijede poslije otvaranja pijaca, rekavši da "ako bilo šta kaže, doživjeće se da je sve ok".

"Ne smijemo da pogrešimo. Ono što je na stolu - to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim mjerama na taj virus i uspjeli smo usporiti širenje zaraze", rekao je Plenković danas novinarima u Zagrebu.

On je naglasio da je cilj bio da se smanji broj novozaraženih i u tome se, dodao je, uspjelo.

Hrvatska je među prvim državma regiona uvela stroge mjere u borbi protiv širenja korona virusa, ali one ne uključuju vanredno stanje ili policijski sat.

Među prvim mjerama koje su donijete su one kojima su zabranjena javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen rad u ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenih i apoteka, uz još neke izuzetke, a zatvoreni su među ostalim i frizerski i kozmetički saloni. Takođe je obustavljen rad sportskih i rekreacijskih centara, kao i vjerska okupljanja.

Širom zemlje zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva igrališta i dvorišta u vrtićima i školama, a zabranjeno je i okupljanje na javnim površinama. Takođe su zatvorene i pijace.

Poslije zemljotresa koji je 22. marta pogodio Zagreb, zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta, odnosno to je moguće samo uz posebnu dozvolu, ali nema ograničenja kretanja u mjestu prebivališta.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza, ali je omogućen povratak hrvatskih državljana s tim da oni moraju u obaveznu dvonedjeljnu samoizolaciju.

Uoči predstojećeg Uskrsa, Hrvatska je apelovala na svoje državljane koji žive u inostranstvu da ne dolaze u zemlju.

 

Izvor:RTCG