Bijelo Polje danas u duhu umjetnosti i kulture

U okviru projekta Možemo zajedno, čiji je nosilac Ninoslav Milić, danas su u bjelopoljskom Centru za kulturu održali koncert kulturno umjetnička društva iz Podgorice, Tivta i Bijelog Polja. Na ovaj način žele da smanje etničke distance u našoj zemlji, kazao je za Radio Bijelo Polje nosilac projekta, Milić.

“Kroz igru i pjesmu preko 100 učesnika predstavlja mladost, jedinstvo, ljepotu suživota. Pokazuju ono čemu ova organizacija teži, a to je razvijena međukulturalna saradnja, koja ne zna za podjele”, istakao je Milić.

Kazao je da mlada ekipa, koja stoji iza projekta, želi da na ovaj način kroz promociju bogatstva folklornog nasleđa i koreografija, kao simbola zajedništva, smanji različitost i diskriminaciju u Crnoj Gori.

Koordinator KUD Tekstilac, Emir Mehović, za Radio Bijelo Polje je saopštio da su imali bogat kulturni program.

“Predstavili smo se koreografijama Igre iz Crne Gore, Boka, Šumadija, Bošnjačke igre, Vrsuta, Šopske igre, Igre iz Leskovca, Ponisavlje i Igre iz Srbije”, izdvojio je Mehović.

Član ansambla “Nikola Đurković” iz Tivta, Đuro Janjetović, prvi put je u Bijelom Polju. Kako ističe za naš Radio, nosi prelijepo iskustvo jer je upoznao dosta drugara.

“Folklorom se bavim tri godine. Volim ovu vrstu igre, omogućava nam da se rekreiramo, družimo, putujemo”, kazao je folklorac i pozvao vršnjake da se bave nekom umjetnošću.

Manifestaciju Možemo zajedno upotpunili su defileom članova ova tri kulturno-umjetnička društva kroz naš grad. 

Organizator se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ovog programa. Najavio je narednu manifestaciju za 26. maj u Podgorici i 8. jun u Tivtu. 

Projekat je odobrio Fond za zaštitu manjinskih prava Crne Gore.

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.