Novi zakon podrška demonstrantima u Hong Kongu

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu, a odluku su osudile hongkoške i pekinške vlasti.

"Danas sam potpisao zakon (...) o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kong", napisao je američki predsjednik, a saopštila noćas Bijela kuća.

Vlada Hong Konga jutros je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Trampa da potpiše zakon i optužio Vašington da se "miješa" u unutrašnje stvari Hong Konga.

Kineska vlada je zaprijetila "mjerama odmazde" na usvajanje zakona u Vašingtonu, što bi moglo da ugrozi osjetljive trgovinske pregovore dvije zemlje.

"Zakon kojim Vašington prikriva zle namjere", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći koje bi mjere Peking mogao da preduzme.Protesti u Hong Kongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hong Kongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Izvor:beta