Još najmanje dvije godine borbe protiv korone

Bivši pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Nemanja Radojević, saopštio je kako i dalje smatra da nas čeka još najmanje dvije godine borbe sa korona virusom.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao kako smo na pragu novog talasa epidemije i prijetnje delta soja, te da bi trebalo imati u vidu da su okolnosti sada bitno drugačije nego prije samo pola godine, a kamoli u odnosu na prethodnu godinu."Te nove okolnosti traže novu i drugačiju akciju.

Naime, nakon ovakvih ili onakvih peripetija, vakcine su sada široko dostupne i masovna imunizacija je trenutno, čini se, jedini mogući odgovor na epidemiju", istakao je Radojoević.

Podsjeća da su u okolnostima nepoznavanja bolesti, nedostatka vakcina, zaštitne opreme i medicinskih aparata, restriktivne mjere ograničavanja kretanja i zabrane okupljanja bile nužnost i jedini mogući odgovor.

"Uvođenje bilo kakvih restriktivinih mjera danas nema smisla, niti relevantnog medicinskog opravdanja. Da ne govorimo o psihološkom i ekonomskom aspektu. O obaveznoj imunizaciji ne treba razmišljati, jer se takav pristup kosi sa elementarnim bioetičkim principima i ljudskim pravima", rekao je Radojević.

Smatra irelevantnim pisati o predrasudama po pitanju vakcina, rizika od vakcinacije i sl. onih kojiinformacije sakupljaju iz žute štampe, kojekakvih internet portala i rekla-kazala "dokaza".

Izvor: Rtcg