Deponija smeća u Beču popularno izletište

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije, nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju razne životinjske i biljne vrste.

Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mjestom za izlete, ali se Odjsek Grada Beča za upravljanje otpadom MA48 pobrinuo da odlagališta smeća učine primamljivim izletištima.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mjesecu pozivaju na deponiju Rautenweg, gdje se od 2009. godine deponuju još samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada. Od tada je deponija dobrim dijelom ozelenjena i postala je stanište za mnoge biljke i životinje.

Tokom vožnje kroz deponiju građani se upoznaje sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdjevač energijom. Elektrifikacijom deponijskog gasa, solarnim panelima i drugim alternativnim metodama ovdje se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

Spisak izleta o otpadu zaokružuje posjeta postrojenju za kompost Lobau. Sav biološki otpad iz bašti, parkova i drugih gradskih zelenih površina zbrinjava se na tom mjestu, a sve procese obrade i kontrole kvaliteta mogu pratiti i posjetioci.

                                                                              Foto: Cdm

Svoj dom na deponiji pronašle su i brdske koze austrijske rase “Pinzgauer”, koje su početkom 90-ih godina prošlog vijeka bile pred izumiranjem.

Grad Beč je 1993. godine uspio da spase tu vrstu, a njihov broj na deponiji je u međuvremenu porastao na 35, jer su nedavno na svijet došli i novi jarići. O njihovom zdravlju redovno se brinu veterinari.

Izvor: Cdm