Neobična tradicija u Švedskoj: Svake noći studenti u 10 sati vrište sa prozora(video)

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa. Ova tradicija je počela ‘70-ih godina prošlog vijeka, a danas je normalizovana da ljudi iz administracije fakulteta podsjećaju studente kada i gdje treba da vrište.

Mnogi vjeruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na Lund univerzitetu nakon što su studenti ove institucije pogledali  dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, željeli da isti metod upotrijebe za smanjenje stresa pred ispit. Praksa kolektivnog vrištanja se pokazalo popularnom i ubrzo je stigla i do Upsala univerziteta gdje se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do ’90-ih. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz bijesa zbog obaveza na univerzitetu ili jednostavno radi zabave.

Kako vam se čini ova neobična tradicija? Da li bi podržali nešto slično u našoj zemlji?

Izvor: Cdm