Kako je i kada odžačar postao simbol sreće i bogatstva

Odžačar je uvijek povezivan sa domom, ognjištem i porodičnom srećom i tako je postao simbol dobrog zdravlja, prosperiteta i sreće. Na nekim čestitkama iz XIX i XX vijeka prikazani su simboli sreće, koji često uključuju odžačara zajedno sa raznim simbolima, kao što su djetelina sa četiri lista, ružičasta svinja, vreća novca, potkovica. Dodir odžačara se i danas smatra sigurnim znakom da će se nešto lijepo dogoditi.

Povezivanje odžačara sa dobrom srećom, zdravljem i prosperitetom ima izvor u folkloru. Legenda kaže da je sve počelo u srednjovjekovnoj Engleskoj, kada je kralja jednog dana spasio odžačar, koji je smirio uznemirenog konja koji samo što nije zbacio kralja. Kao nagradu za njegovo dobro djelo, kralj je odredio da se svi odžačari od tada imaju smatrati osobama koje donose sreću.

U nekim evropskim državama odžačari su tokom novogodišnjeg dana išli od vrata do vrata da bi ljudima poželjeli sreću i bez sumnje ih podsjećali na čišćenje dimnjaka. Smatralo se poželjnim da za Novu godinu odžačar bude među prvima koji će je čestitati, kako bi cijela bila dobra i napredna. Takođe, smatra se srećnim i danas ako odžačar na novogodišnju dan dodirnete odžačara sa čađi na čeli, posebno rano ujutro, i pozdraviti onoga koji nosi svinju na taj dan.

Širom svijeta ljudi veruju da susret sa odžačarem predstavlja sreću. Ustaljena je navika, da se u trenutku kada vide odžačara odmah uhvate za dugme koje predstavlja “magični krug“ sreće. Vjeruje se i da treba protrljati dugme prstima i zamisliti želju, a ona će se ubrzo ispuniti.

Vidjeti odžačara na dan svog vjenčanja se posebno smatra srećnim. I do današnjeg dana odžačari se u nekim sredinama pozivaju na svadbe kako bi poljubili nevjestu, osigurali dobar početak srećnog braka i proširili sreću na novo ognjište i dom.

Evropski i neki američki i kanadski odžačari nose radnu jaknu koja ima 13 dugmeta. Ovo pokazuje da se nesrećni broj 13 preokreće ako odžačar nosi ovaj broj dugmeta.

Izvor: Cdm