Kako i zašto zvijezde trepere

Zvijezde, u stvari, ne trepere. Čini nam se da tako kad su veoma daleko i kad njihova svjetlost na putu do naših očiju mora da prođe kroz vazduh. Kad bismo, kojim slučajem, bili negdje gdje nema atmosfere, čak ni najudaljenije zvijezde ne bi treperile. Na primjer, astronauti su na Mjesecu, koji nema atmosferu, vidjeli nebo ispunjeno zvijezdama nepromjenljivog sjaja. Ali ovdje na Zemlji, pokrivenoj debelim vazdušnim omotačem, zvjezdana svjetlost se na putu do tla povija.

Iznad i oko nas, vazdušne mase su uvijek u pokretu; topao vazduh se podiže, a hladan spušta. Vazduh povija svjetlost u manjoj ili većoj mjeri, zavisno od svoje gustine. Zato zvjezdana svjetlost naizgled treperi kad prolazi najprije kroz rjeđi, a zatim kroz gušći vazduh. Zbog treperenja, zvijezde vidimo manje oštro i čini nam se da su veće. Jačina njihove svjetlosti se takođe brzo mijenja: zablistaju, pa potamne, pa ponovo zablistaju, kao da zvijezda varniči. Ova promjena jačine svjetlosti zove se scintilacija, od latinskog scintilla što znači iskra. Mi cijelu pojavu nazivamo treperenje.

Međutim, ne trepere sva nebeska tijela. Planete odbijaju Sunčevu svjetlost i izgleda nam da im je sjaj nepromjenljiv. Na primjer, Venera i Mars izgledaju kao velike sjajne zvijezde – koje ne trepere. Pošto su ove planete bliže Zemlji, vidimo ih kao sitne diskove, a ne kao tačkasta svijetla. Svjetlost koja dolazi sa svih djelova diska ipak se povija pod uticajem vazduha. Ali disk se sastoji od toliko tačkastih svjetala, od kojih neka tamne, a nekima se u isto vrijeme sjaj pojačava, da se ukupna prosječna jačina svjetlosti ne mijenja. Zato nam se čini da je sjaj planeta nepromjenljiv. U stvari, tako se mogu razlikovati planete i zvijezde – planete ne trepere. Samo kad njena svjetlost prolazi kroz veoma uzburkan gust vazduh, činiće nam se da planeta treperi.

Sunce je zvijezda, ali pošto nam je mnogo bliže nego zvijezde na noćnom nebu, vidimo ga kao veliki disk nepromjenljivog sjaja. Kad bi Sunce bilo udaljeno bilionima kilometara od nas, izgubilo bi se među drugim zvijezdama koje vidimo noću i treperilo bi baš kao i sve ostale.

Izvor: Cdm