Koja su bila najpoželjnija zanimanja u starom Egiptu

U starom Egiptu su među književnim vrstama vrlo česte bile “pouke”. Izvodi iz Hetijevih pouka sinu Pepiju daju karakteristike pojedinih zanimanja sa zaključkom da je najbolje zanimanje pisara:

Heli je ploveći prema jugu u prijestonicu da bi sina dao u školu zajedno s djecom iz plemićkih porodica: “Ništa nije važnije od pisma. Poznavanje pisma ima veću vrijednost od svakog drugog zanimanja. Pisar već kao dijete počinje da niže uspjehe. Zovu ga i povjeravaju mu da obavi izvjesne poslove. On se oblači u lanene tkanine.

Zanatlija koji reže bakar više se zamara nego zemljoradnik. Ovaj je noću slobodan, a zanatlija radi više nego što ruke mogu da stignu.

Rezač dragog kamena prima na obradu svaki tvrdi kamen. Kada izradi predmet, ruke su mu obamrle i on je klonuo. Sjedi do mraka, pa su mu koljena i leđa iskrivljeni.

I berberin radi do mraka. Skita ulicama i traži da li će se ko javiti da ga obrije. On sakati svoj palac da bi napunio stomak.

Da ti kažem kako je samo bijedan zidar i šta on sve podnosi poslije dugog boravka na vjetru. Gradi u tijesnom prostoru, vezan za glavicu na stubu. Odjeća mu je u neredu. Često je gladan, jer hranu nosi kući. Njegova djeca su napuštena.

Baštovan izjutra zaliva povrće, a uveče se brine o lozi. I tako svakog dana, a na kraju je i njegov život loš.

Tkač je u zatvorenoj prostoriji. Gore mu je nego ženi. Nikada ne udiše svježeg vazduha. Svoju hranu nudi vrataru ne bi li mu dozvolio da iziđe na svjetlost.

Da ti kažem nešto i o ribaru. Ribarenje je gore od svakog zanimanja. Kada ribar na rijeci ne bi ništa radio, bio bi uvijek uz krokodile. A niko da mu kaže: “Tamo je krokodil!” Sve vrijeme on je slijep od straha.

Pazi, nema zanimanja bez rukovodioca, osim zanimanja pisara jer je on sam rukovodilac. Ako čovjek poznaje pismo, ljudi mu kažu: “O, dobro je tebi!” Nemoj zanemariti ovo što ti kažem. Pazi, to činim iz ljubavi prema tebi. Korisniji je dan u školi nego vječnost. Nema pisara koji se ne snabijdeva hranom i stvarima iz doma careva, bio nam on živ i zdrav! Eto, ja to ostavljam u amanet i tebi i djeci tvojoj.”

Izvor: Cdm