Zašto baš rode donose bebe?

Rode su asocijacija na nešto lijepo još od davnina. U zapadnim kulturama ona je simbol rađanja.  Legenda da roda donosi bebe vjerovatno je nastala u sjevernoj Evropi, zato što se rode vraćaju nakon devet mjeseci.

To se povezuje i sa povratkom roda u proljeće, vrijeme buđenja i obnove prirode, ali i sa povezanošću rode i vode, koja često simboliše žensku energiju, i takođe je simbol obnove, preporoda i stvaranja. Briga roda za svoje mlade, u njihovim visokim gnijezdima stvorila je rasprostranjen simbol rode koji se povezuje sa roditeljskim staranjem.

Od davnina se vjerovalo da rode donose sreću, plodnost i prosperitet porodici. Zato su ih ljudi ohrabrivali da se gnijezde na njihove domove, i čak su im gradili gnijezdo na svojim domovima nadajući se da će ga izabrali i ostati sa njima.

Naziv roda u mnogim jezicima ukazuje na vezu između rode, bebe i majke i povezuje se sa materinstvom. Hebrejska riječ za rode je ekvivalentna za riječ ljubazna majka. Riječ roda na našem jeziku potiče od crkvenoslovenske riječi jerodij, čije je porijeklo iz grčke riječi erodiós, ekvivalentne za riječ majka-ljubav.

U egipatskoj mitologiji duša osobe, koja se nazivala ba, je obično predstavljana rodom sa ljudskom glavom. Egipćani su povezivali migratorno ponašanje rode sa odlaskom i povratkom duše čovjeka koji spava. Vjerovali su i da duša može da se vrati u tijelo umrle osobe, jer je to bio njen pravi dom. Povratak rode značio je povratak duše, trenutak kada osoba može ponovo da oživi.

Grčka i rimska mitologija prikazuju rode kao modele roditeljske privrženosti. Vjerovalo se da rode ne umiru od starosti, već lete do ostrva, gdje dobijaju izgled ljudi.

Roda je sveti simbol Junone, rimske boginje ognjišta i kuće. U grčkoj mitologiji rode su povezane sa krađom beba. Pigmejka Gerana, žena izuzetne ljepote je prezirala grčke bogove, a naročito Artemidu i Heru. Da bi joj se osvetila Hera je pretvorila Geranu u rodu. Otada je jedina briga Gerane bila da vrati svoju bebu i zato se borila sa Pigmejima.

U nordijskoj mitologiji, ali i mnogim drugim, roda predstavlja porodične vrijednosti. One su simbol vjernosti i monogamnog braka, jer se vjerovalo da par roda ostaje zajedno cio život.

Na Dalekom istoku roda je bila simbol besmrtnosti, zbog vjerovanja da doživi duboku starost. Tako legenda kaže da nakon 600 godina roda samo pije, a ne jede više, i da je potpuno crna kada napuni 2000 godina.

Izvor: Cdm