Rusi organizju svjetsko prvenstvo u oranju

Svjetsko prvenstvo u oranju biće organizovano 2020. u lenjingradskom regionu nakon što je Svjetska oračka organizacija odobrila prijavu regionalnih vlasti.

“Najbolji orači će se na svojim mašinama takmičiti u avgustu naredne godine na poljima farme Prinevskoje u oblati Vsevolžsk”, rekao je guverner lenjingradske regije Aleksander Drozdenko.

Cilj takmičenja je da se poboljša imidž i status poljoprivrenih poslova i razvija i promoviše savremena poljoprivredna tehnologija.

“Do sada se za učešće prijavilo 37 zemalja, uključujući Kanadu, SAD i Australiju. Nadamo se da će se naši orači dobro pokazati. Lenjingradski region koristi najnapredniju poljoprivrednu tehnologiju i imamo vješte radnike koji svake godine pobjeđuju”, rekao je Drozdenko.

Prvo oračko takmičenje na svjetu organizovano je prije skoro 90 godina u Irskoj kada su se nadmetali farmeri iz Kildare i Veksford okruga.

Takmičenje je izazvalo toliko interesovanje javnosti da je uzbro formirana Nacionalna oračka asocijacija, a 20 godina kasnije i Svjetska oračka organizacija.

Kanada je 1953. bila domaćin prvog svjetskg takmičenja u oranju.

Izvor: Cdm