Kako su u knjigama predstavljeni muškarci, a kako žene

Kompjuterskim programom analizirano je 3.500.000 knjiga i otkriveno je da se pridjevi koji se pripisuju ženama najčešće odnose na fizički izgled, dok riječi koje se odnose na ponašanje, opisuju muškarce.

Lijepa i seksi su dva najčešća pridjeva kojima se opisuju žene. Najčešće korišćeni opisi za muškarce su pravedan, racionalan i hrabar. Istraživači su prešli ogromnu količinu knjiga ne bi li saznali da li postoji razlika u tipu riječi kojima se opisuju muškarci i žene u literaturi. Koristeći novi model, istraživači su analizirali sadržaj 3,5 miliona knjiga, sve objavljene na engleskom, od 1900. do 2008. godine. Analizirano je čak 11 milijardi riječi.

Negativni glagoli povezani sa tijelom i izgledom pojavljuju se pet puta češće kada se opisuju žene.

Istraživači ističu da ovakva analiza ima svoja ograničenja, da ne uzima u obzir ko je napisao neko djelo, kao ni različite stepene u diskriminaciji što zavisi od toga kada je knjiga objavljena.

Takođe, ne razlikuje ni žanrove, primjera radi, romantične novele i djela ne-fikcije. Istraživači trenutno se trude da poboljšaju neke od ovih nedostataka.

Izvor: Cdm