Da bi oživjeli gradić, stare kuće u Italiji prodaju za JEDAN DOLAR

Brojni gradovi u Italiji pokušavaju se riješiti starih kuća prodavajući ih za nerealno niske cijene, samo kako bi namamili kupce. A kako bi se riješili rivala, pojedini gradovi nude kuće po cijeni jeftinijoj od espresso kafe.

Najnovija destinacija na kojoj možete kupiti kuću za jedan dolar je Bivona, gradić duboko u srcu južnog ostrva Sicilije.

Kao i u drugim italijanskim gradovima i selima koja nude imovinu za gotovo ništa, mladi ljudi iz Bivone napuštaju svoj dom u potrazi za boljim mogućnostima u velikim gradovima, ostavljajući iza sebe pustoš kojoj prijeti potpuno izumuiranje. Međutim, Italijani se trude svim silama protiv toga.

"U posljednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo. Danas imamo svega 3.800 stanovnika", kaže Angela Cannizzaro, savjetnica za kulturu Bivone.

Plan je, dodaje ona, da se gradu vrati prosperitet iz 16. vijeka.

"Želimo vratiti izgubljeno veličanstvo našeg najboljeg vremena u istoriji, u doba renesanse, kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi", kaže Cannizzaro.

Kao i obično kod ovakvih ponuda, očekuje se da kupci domova za jedan dolar ulažu u popravku i obnovu imovine. Porezne olakšice Bivone uživat će samo kupci koji se odluče nastaviti živjeti u Bivoni, odnosno koji se prijave u ovom gradiću.

Drugi italiijanski gradovi koji imaju slične akcije, uključujući sicilijanske zajednice Mussomeli i Cammarata, zahtijevali su od kupaca kuća depozit od 5.000 eura, koji im se vraća ukoliko započnu obnovu kuće u roku od tri godine.

Bivona je navodno malo ležerniji grad pa od kupaca traži obveznicu od samo 2.750 dolara i produžava obavezni period obnove kuće na četiri godine.

"Renoviranje može početi godinu dana nakon izdavanja svih građevinskih dozvola i mora biti završeno u naredne tri godine. Isto tako, bit će privlačni porezni bonusi za one koji se odluče za boravište i ustvari se presele ovdje ", kaže Cannizzaro.

Bivona nije jedino odredište koje se temelji na poticajima. U italijanskoj regiji Molise, lokalni dužnosnici nudili su do 27.000 dolara svima koji su voljni doseliti se i započeti posao na njihovom prostoru.

Druga su mjesta obećavala pomoć u vidu manjih birokratskih troškova ili čak obećavajući novac parovima koji se usele i osnuju obitelji.

Smještenu u stjenovitom amfiteatru u srcu parka Sicani Hills, Bivonu odlikuju plodno tlo i netaknuta priroda.

"Svježi planinski zrak, obilje netaknutih rijeka i izvora, guste šume pune ljekovitog bilja i raznobojni voćnjaci čine ovaj gradić prosperitetnim i zdravim. Kvalitet života jako je dobar. Ovo je optimalno mjesto za detoks. Nema tuga, nema buke, samo čista priroda i sjajna panorama", kaže Milko Cina, gradoneačelnik Bivone.

Izvor: Kolektiv.me