Otvorena biciklistička staza duga 1.300 kilometara

U Velikoj Britaniji svečano je otvorena biciklistička ruta duga 1.300 kilometara, koja spaja Englesku i Škotsku. Riječ je putevima koji vode kroz šumske i brdovite predjele ovih zemalja, a koji nude avanturu ljubiteljima biciklizma.

Put nazvan Great North Trail prolazi kroz distrikt Peak, Yorkshire Dales i šumu Kielder u Engleskoj, pa prema Loch Lomondu, nacionalnom parku Trossachs National i Loch Nessu u Škotskoj. Ovo su neke od najljepših ruta u Velikoj Britaniji.

U Škotskoj se biciklisti mogu uputiti prema rtu Wrath, krajnjem sjeverozapadu Velike Britanije ili Johnu O'Groatsku na sjeveroistočnom vrhu.

Put je uglavnom mimo glavnih cesta, kroz šumu i manje puteve na kojima nema puno saobraćaja. Dizajniran je kao avanturistička brdska biciklistička staza. Nagibi mogu biti izazov i onim najiskusnijim, ali postoje utabane staze i neiskorištene željezničke pruge koje porodicama omogućavaju sigurnu vožnju.

Prema podacima WeForuma, oko 12 posto odrasle populacije vozi bicikl najmanje jednom sedmično, a Velika Britanija ulaže mnogo u razvoj biciklizma i ruta s obzirom na to da je naučno dokazano da ovaj vid sportske aktivnosti doprinosi opštem zdravlju, ali donosi i ekonomske prednosti.

Izvor: Kolektiv.me