Najmlađi diplomac u istoriji fakulteta, ima 13 godina i četiri diploma(video)

Džek Riko (13) iz SAD-a ima čak četiri diplome stručnog saradnika i zaradio ih je u roku od samo dvije godine. Poređenja radi – prosječnom studentu toliko vremena treba da bi došao do samo jedne takve diplome.

Radi se o akademskom programu koji ne postoji u našem regionu, već se najčešće praktikuje u SAD-u i Kanadi. Radi se o preddiplomskom nivou (prvoj fazi nakon srednje škole), a cilj je da studentima pruži osnovna tehnička i akademska znanja i vještine koje su im potrebne za zapošljavanje ili dalje studiranje u odabranoj oblasti.

Ovaj izuzetno pametan dječak prošlog vikenda je diplomirao na Koledžu Fulerton u Kaliforniji, čime je postao najmlađi učenik koji je postigao taj uspjeh u 107-godišnjoj istoriji fakulteta.

Dječak je stekao diplome stručnog saradnika iz istorije, ljudskog izražavanja, društvenog ponašanja i društvenih nauka.

“Jednostavno volim da učim nove stvari. Volim da znam više toga o svijetu i svim različitim stvarima koje se mogu proučiti”, rekao je Džek.

“Koledž ima oko 21.000 drugih studenata iz različitih sredina i životnih slojeva, ali Riko je poseban i odudara od mase. Nije tipično da tako mlad student pohađa nastavu, tako da je Džek prilično poznat u kampusu. On je vrlo mudar za svoje godine i jako sam zadovoljan što je na našem koledžu pronašao dom i mjesto za uspjeh”, prokomentarisao je Greg Šulc, predsjednik Koledža Fulerton.

Džek je skroman i smatra da nema puno mudrosti u njegovom uspjehu. Kaže da je važno dobro upravljati vremenom i slušati profesore. Šta želi da bude kad odraste, još uvijek ne zna.

“Još uvijek pokušavam da istražim svoja interesovanja i shvatim šta želim da radim u životu”, rekao je i otkrio da obožava video igrice.

Poseban je od malih nogu

Njegova majka, Ru Andrade, rekla je da zna da je njen sin odudarao od druge djece još kad je bio mali dječak.

“Kad je navršio četiri godine, pitala sam ga šta bi želio da dobije za rođendan. I dok su drugi dječaci njegovih godina tražili igračke ili putovanje u Diznilend, on je rekao da želi da vidi Bijelu kuću”, prisjetila se ponosna majka.

Odlučila je da mu ispuni želju, ali pod jednim uslovom.

“Rekla sam mu da je to stvarno dugačko putovanje za tako malog dječaka, a on je odgovorio da se samo šalio. Potom sam u rekla da ću ga odvesti tamo ako uspije da zapamti sve predsjednike”, dodala je.

Džek je nakon nedjelju dana prišao mami i pošteno je šokirao.

“Rekao je: “Već sam znao predsjednike, ali sad sam zapamtio i sve potpredsjednike, tako da sad možemo da idemo”.

“Tada sam shvatila da je mnogo pametniji od mene”, ispričala je i dodala da mu je ispunila rođendansku želju. Išli su da vide Bijelu kuću.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković