Ovo su najpametnije nacije na svijetu

Kompanija Vouchercloud je objavila listu 25 najpametnijih nacija u svijetu. Broj jedan je Japan, a na listi dominiraju evropske nacije tj. države. Prilikom određivanja najpametnijih u obzir su uzeti  broj dobijenih Nobelovih nagrada, koeficijent inteligencije i rezultati testiranja školaraca.

Lista 25 najpametnijih nacija u svijetu (Foto: Vouchercloud)

Na listi je čak 15 zemalja Starog kontinenta, a Japan slijede: Švajcarska, Kina, Sjedinjene Američke Države, Holandija, Rusija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Južna Koreja, Hong Kong, Njemačka, Tajvan, Austrija, Finska, Mađarska, Danska, Australija, Norveška, Švedska, Poljska, Izrael, Češka, Francuska i Singapur.

U broju osvojenih Nobelovih nagrada ubjedljivo su prve Sjedinjene Američke Države – 368. Slijede ih Velika Britanija sa 132 i Njemačka sa 107. Kada je u pitanju IQ, prva tri mjesta zauzimaju azijske zemlje. Singapur je prvi sa 107,1, druga je Kina sa 105,8 i treći je Hong Kong sa 105,7.

Azijski školarci su najbolji u svijetu. S obzirom na stopu uspješnosti na testovima, prvi je Singapur sa 71,37 odsto, slijede ga Južna Koreja sa 66,85 i Hong Kong sa 66,66 odsto.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković