Obaveza Vlade da razmišlja o dogovorima sa EU

Politička kriza izazvana povlačenjem tužilačkih zakona iz skupštinske procedure će se prevazići i nadam se da ćemo konstatovati rezultate i u narednom periodu, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Demokratski front juče je saopštio da neće glasati za nijedan zakon dok se ne izglasaju tužilački zakoni.

"To je legitimno pravo kolega iz DF-a. Postoji razlika između Vlade i Skupštine. Vlada vodi pregovore sa EU. Nije tužilaštvo jedino pitanje u kojem mi imamo aranžmane sa EU, imamo i ekonomske. Možda neke kolege o tome ne razmišljaju ali naša je obaveza da razmišljamo i o tome. Tako da je situacija komplikovanija nego da to gledamo samo kroz jednu tačku vezanu za tužilaštvo", istakao je Abazović na konferenciji za medije u Vladi Crne Gore, čija je tema bila zloupotreba donacije EU za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

On je podsjetio da je Vlada ranije rekla da je nezadovoljno radom tužilaštva.

"Ali treba ispoštovati procedure i vidjeti kako da ne urušimo partnerstvo sa EU i svi politički subjekti, uključujući DF, iskazuju svoju namjeru da Crna Gora postane članica EU i ako želimo da postanemo član kluba treba da prihvatimo pravila", kazao je Abazović.

Kazao je da su došli u nezavidnu situaciju.

"Znate da Vlada Crne Gore na sve načine želi da pomogne borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mi smo u svim diplomatskim kontaktima skrenuli pažnju na blokade koje tužilaštvo sprovodi. Mislim da se ovdje postavlja pitanje na koje, mislim, ni Evropska komisija ima odgovor koji je naš krajnji cilj - da imamo rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ili da se držimo nekih postavki koje su postavljene prije 5-6 godina i koje su se pokazale kao nefunkcionalne", naveo je Abazović.

Rekao je da je Vlada uputila sve zahtjeve i procedure prema Venecijanskoj komisiji i Evropskoj komisiji.

''Čekamo odgovore i mislim da će ova situacija dobiti epilog. Ako ova situacija oko tužilačkih zakona nije dobila epilog 18. februara, možda dobije 18. marta. Govorim hipotetički'', kazao je Abazović.

Abazović je  kazao da bi najbolje bilo da glavni specijalni tužilac  Milivoje Katnić sam podnese ostavku, ali da ne vjeruje da će se to desiti. Takođe je poručio i da će pomoćnika direktora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije Zorana Lazovića smijeniti novo rukovodstvo.

"Tokom istrage prisluškivanja u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) na ljude se vrši veliki pritisak. Agenti iz ANB svjedoče o zloupotrebama i ne razumijem da dozvoljavamo da se na njih vrši pritisak. Ako se nekome od njih bilo šta desi biće odgovorno tužilaštvo. Vlada će im stati u zaštitu, stoprocentno. I ovo što smo otkrili u MUP je zahvaljujući poštenim službenicima. Sve pozivam, ako su našli neku nepravilnost da prijave novom starješini, ministru, premijeru. Takve ljude treba nagraditi. Ako tužilaštvo neće da se bavi svojim poslom neka se bavi pecanjem. Ako nađemo tužioce koji su spremni da rade doći ćemo do onih koji misle da su nedodirljivi i supermoćni", kazao je Abazović.

Izvor:RTCG