Vladavina prava strateški prioritet Vlade

Strateški prioritet ove Vlade je vladavina prava i implementacija principa nulte korupcije, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

"Odlučni smo da sprovedemo sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24 i ubrzamo aktivnosti kroz fokusirani planski proces i sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24. Vjerujem da ćemo na taj način na djelima pokazati da Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom kursu, a da će naši rezultati dokazati transformativnu moć evropske integracije i unaprijediti život naših građana“, kazao je Krivokapić na drugoj sjednici Kolegijuma za pregovore.
Članovi Kolegijuma su razmatrali ključne aktivnosti dinamičkih planova za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i implementaciju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava.
"Predsjednik Vlade je istakao uvjerenje da će efikasno i koordinisano sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24 mobilisati sve naše resurse u cilju što bržeg ispunjenja privremenih mjerila i stvaranja preduslova za snažniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.
Kako dodaju iz Vlade, premijer je podsjetio da su ti planovi rezultat sinergijskog i temeljnog rada radnih grupa na sagledavanju obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja 2021.Kada je riječ o sprovođenju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava, ocijenjeno je da je tokom prethodnog perioda značajna podrška EU bila namijenjena za unapređenje stanja u sektoru vladavine prava.Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da se i kroz IPA 2020 očekuje podrška sektoru vladavine prava za akcije u oblasti jačanja efikasnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Izvor: rtcg