Podrška Vladi sve dok je na evropskom putu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih američkih država (SAD) Gabrijel Eskobar izjavio je danas da će sadašnja crnogorska Vlada uživati podršku SAD-a sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje.

Eskobar je, na 11. 2BS Forumu, kako su saopštili organozatori, kazao da jedino rješenje tenzija na Balkanu jeste članstvo zemelja region u Evropskoj uniji, saopštili su organizatori.

"Uvijek smo vjerovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU", rekao je on. Iako je mišljenja da se američka politika prema regionu nije mijenjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostavi vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija, on je, ipak, najavio intenzivnije prisustvo i posvećenost SAD-a ovom regionu, uključujući i jasan fokus samog američkog predsjednika Džozefa Bajdena na ovo područje.

Odgovarajući na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dosegnu stabinost, on je kazao da SAD raspolazu velikim budžetom koje može da im pomogne da podrignu zacrtane rezulatate.

"Na višem nivou koristimo svaku priliku da podstaknemo naše evropske partnere da ubrzaju proces integracijana Balkanu koji je region izutetnih potencijala", rekao je američki zvaničnik, saopštili su organizatori 2BS foruma.

Izvor: Rtcg