Finansijska istraga može trajati najduže godinu

Vlada je objavila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, u kome se navodi da finansijska istraga može trajati najduže godinu dana. Prema nacrtu zakona, nadležni organi za finansijske istrage dužni su da postupaju hitno.

"U slučaju postojanja opravdanih razloga, trajanje finansijske istrage može se produžiti za najviše šest mjeseci odlukom nadležnog državnog tužilaštva", navodi se u nacrtu ovog zakona.

Shodno ponuđenim odredbama, državni tužilac završava finansijsku istragu u pomenutom roku ili kada utvrdi da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno za podnošenje zahtjeva za trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, odnosno tužbe za trajno oduzimanje imovine nezakonitog porijekla ili za obustavljanje finansijske istrage.

"Kad utvrdi da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno, tužilac će prije zaključenja finansijske istrage pozvati okrivljenog, odnosno osumnjičenog, čija je imovina bila predmet finansijske istrage da se izjasni i dostavi dokaze o zakonitosti sticanja imovine. Taj poziv sadrži razloge pozivanja, rok u kojem se okrivljeni odnosno osumnjičeni iz stava dva ovog člana može odazvati, kao i upozorenje o pravnim posljedicama neodazivanja i da se u tom slučaju neće se više pozivati". piše u nacrtu zakona.

Takođe, precizirano je da će državni tužilac naredbom obustaviti finansijsku istragu ako u toku finansijske istrage, ili po njenom okončanju, utvrdi da ne postoje uslovi za podnošenje tužbe za trajno oduzimanje imovine nezakonitog porijekla.

"U slučaju obustave finansijske istrage, nadležni državni tužilac obavještenje sa spisima predmeta finansijske istrage dostaviće organu uprave nadležnom za poslove poreza radi sprovođenja postupka utvrđivanja poreske obaveze", navodi se u nacrtu zakona.

Takođe, navedeno je da poslove otkrivanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ili imovine nezakonitog porijekla vrše državno tužilaštvo i organ državne uprave nadležan za policijske poslove.

"Poslove upravljanja oduzetom imovinskom koristi i predmetima privremeno oduzetim u krivičnom i prekršajnom postupku i imovinom datom na ime jemstva vrši organ uprave nadležan za upravljanje državnom imovinom", piše u nacrtu zakona.

Izvor:rtcg