Znate li zašto su vjenčanice bijele boje? Razlog će vas iznenaditi

Mnogi zapravo ni ne znaju zašto se na vjenčanju nosi isključivo bijela vjenčanica.

Prije nego što su počele da se nose bijele haljine na vjenčanju, nevjeste su oblačile haljine koje su imale, ali koje su nosile samo za vrijeme praznika. Tada je postojalo vjerovanje da vjenčanica treba da bude haljina koja će moći da se nosi i u nekim drugim prilikama, te su stoga birale uobičajene boje koje se ne prljaju tako lako.

Ipak, haljine su se razlikovale u odnosu na socijalni status porodice. Kako su se u to vrijeme brakovi sklapali iz interesa, posebno među višim slojevima društva, haljina je imala za cilj da porodicu predstavi na najbolji način.

Posebni dodaci kojima su se nevjeste isticale u odnosu na druge su veo ili vijenac na glavi. Vijenac je imao obrednu funkciju – štitio je nevjestu od zlih sila, a simbolično je izražavao želju za plodnošću, dok je veo imao ulogu da štiti lice nevjeste od drugih muškaraca.

Prvo zabilježeno vjenčanje u bijeloj haljini bilo je vjenčanje Filipe od Engleske 1406. godine, a potom i Meri od Škotske kojoj je bijela bila omiljena boja. Međutim, taj trend se nije nastavio, nevjeste su i dalje nosile haljine svih boja, dok je u Skandinaviji naročito bila popularna crna boja.

Bijela haljina je doživjela popularnost 1840. godine kada su se vjenčali britanska kraljica Viktorija i princ Albert. Kraljica je na vjenčanju nosila raskošnu haljinu od bijele čipke, a detalji o vjenčanju su se ubrzo proširili putem novinskih izvještaja, što je uticalo na mnoge nevjeste da nastave da nose haljinu bijele boje na svom vjenčanju.

Tokom narednih decenija stilovi su se mijenjali, ali je zadržan običaj da mlada ponese bijelu venčanicu. Kasnije se proširilo vjerovanje da bijela vjenčanica simbolizuje nevinost, a to vjerovanje je opstalo do danas.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković