Počelo je LJETO, a prema vjerovanju ako uradite OVO - čeka vas NEOPISIVA SREĆA

Ljeto to na sjevernoj zemljinoj hemisferi počelo je danas tačno u 12.07, dok je na južnu polovinu "kugle" istovremeno stigla zima.

Zanimljivo je da će ovog četvrtka obdanica biti najduža, tačnije čeka nas najkraća noć, koja će trajati tek nešto više od osam sati.

Većina željno iščekuje ljeto i uglavnom nam je svima na pameti prvo sunčanje i kupanje, bilo na moru, bilo na gradskim plažama i bazenima, a isto je bilo krakarteristično i za naše pretke, koji su čak i prije 1. 000 godina ljeto percipirali slično.

Naime, Stari Sloveni su dolazak ljeta proslavljali u velikom stilu i na jedan lijep način - prvi "buć" u rijeku obilježavali bi spuštanjem vijenaca cvijeća u vodu. Voda je bila jedan od glavnih simbola ljeta, a prije svega jer su tokom proljeća, zbog straha od prehlade, izbjegavali kupanje. U rijeke bi uskakali tek od obdanice.

Noću bi vodu zamijenila vatra, kada su palili velike lomače i igrali oko njih, kako bi odali počast svom omiljenom godišnjem dobu.

Sa dolaskom hrišćanstva, ovaj praznik je zapravo postao Ivanjdan (24. jun, odnosno 7. jul)...

Takođe, ostalo je ukorijenjeno i vjerovanje da ako danas započnete nešto novo, nešto o čemu ste dugo maštali, nema šanse da vam se izjalovi ili ne pođe za rukom.

izvor:kolektiv.me