Coca-Cola nam sprema piće s kanabisom

Kompanija Coca-Cola najpoznatija je po svom piću na bazi kofeina, ali čini se kako je spremna proširiti popis sastojaka i napraviti piće s kanabisom.

Naime, kako javlja BBC, pozivajući se na kanadski BNN Bloomberg, Coca-Cola je u pregovorima s lokalnim proizvođačem kanabisa, kompanijom Aurora Cannabis, kako bi u saradnji s njima proizvela piće s kanabisom – i to piće koje bi olakšavalo bolove.

Coca-Cola je odbila komentarisati ove navode, ali su poručili kako drže na oku tržište pića s kanabisom.

“Kao i brojni drugi u industriji napitaka, pomno pratimo rast kanabidiola bez psihoaktivnog djelovanja kao sastojka u funkcionalnim napitcima širom svijeta”, poručili su.

Kanabidiol je aktivna materija vlakana industrijske konoplje koja može pomoći pri olakšavanju upala, bolova i grčeva, a koja nema psihoaktivni efekt. Do ovih pregovora dolazi u vrijeme kada Kanada radi na legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe, kao što je to napravljeno u nekoliko država SAD-a. Podsjetimo, u Kanadi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dopušteno godinama.

Velike pivske kompanije već rade na pivima s kanabisom u toj zemlji, a pregovori Coca-Cole s kompanijom Aurora Cannabis mogli bi označiti ulazak prvog proizvođača bezalkoholnih pića na to tržište.

Citirajući neimenovani izvor BNN Bloomberg poručio je kako je Coca-Cola u ozbiljnim razgovorima s Aurorom Cannabis, ali kako dogovor još nije finaliziran.

“Pregovori su u poodmakloj fazi”, rekao je jedan od izvora koji je dodao i kako će se raditi o piću za oporavak.

Aurora je pak u odvojenoj izjavi poručila kako neće razgovarati o poslovnim inicijativama dok nisu finalizirane. Osim toga dodali su kako su izrazili interes za izlazak na tržište napitaka, pišu Nezavisne.

Izvor:Cdm