Obrazovani roditelji imaju zdraviju djecu

Zdravlje djece uveliko je povezano s stepenom obrazovanja njihovih roditelja, pokazala je nova njemačka studija, obavljena na 590.000 djece i 430.000 roditelja.

Obrazovanje roditelja ima veći uticaj na zdravlje djece nego što se mislilo: (Foto: pixabay) Obrazovanje roditelja ima veći uticaj na zdravlje djece nego što se mislilo:

Nije potreban doktorat da bi se bio dobar roditelj, ali obrazovanje u tome može imati mnogo veći uticaj nego što se mislilo.

Istraživanje je pokazalo da zdravija djeca imaju obrazovanije roditelje.

Djeci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju ljekovi i ona češće idu u bolnicu od djece čiju su roditelji visoko obrazovani, pokazuje to istraživanje,

koje je sprovela na djeci i adolescentima njemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje, DAK-Gesundheit.

Jaz je posebno bio istaknut kod kvarenja zuba i gojaznosti, koji su zabilježeni triput više kod djece s manje obrazovanim roditeljima.

Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja.

Stepen obrazovanja roditelja ima veći učinak nego što se to očekivalo, rekao je čelnik

"DAK-Gesundheita" Andreas Storm, koji je sugerisao da je bolest djece često povezana s načinom života njihovih roditelja.

Profesor zdravstvene ekonomije na Univezitetu Bilefeld i jedan od autora istraživanja Vofgang Greiner, rekao je kako bi za zdravlje djece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda.

Izvor:Rtcg