Burdžović: REFESTICON je jedna od najznačajnijih manifestacija u Crnoj Gori

Fantastika je najslobodniji književni žanr, ali nažalost najzapostavljeniji u Crnoj Gori, ali vjerujem da će festival REFESTICON doprinijeti njenoj popularizaciji I afirmaciji, kazao je pisac i prozaista, Saladin Dino Burdžović.

Razgovorom sa Burdžovićem otpočeo je danas zvanično deveti REFESTICON, a kako je istakao Burdžović, zadovoljstvo je biti dio ove manifestacije.

Budržovića je bjelopoljska publika već imala priliku da upozna kao pjesnika, a danas i kao prozaistu.

Govoreći o svom stvaralaštvu, Burdžović je istakao da je jedan od književnih kritičara kazao da je on pisac fantastičnog realizma, a upravo ti elementi fantastike najviše su izraženi u knjizi ,,Povratak u Crnu Goru”.

,,Radnja je smještena u vrijeme u kojem Crna Gora postoji kao bezljudna zemlja, bez ijednog jedinog stanovnika. Iako, dok sam pisao ovu knjigu nijesam razmišljao žanrovski, na kraju se ispostavilo da je ona knjiga naučne fantastike”, naveo je Burdžović.

Burdžović piše o sudbinama ljudi, emigracijama, balkanskim prostorima.

,,Neki pogrešno tumače moja djela, misleći da ne volim svoj kraj, ali za sebe ističem da sam veliki patriota. Ja čak i kad tamnim bojama crtam svoj kraj, vidi se koliki sam vezan za ovo mjesto“, dodao je Burdžović.

Burdžović je istakao da će u narednokm periodu pružiti veliku podršku REFESTICON-u, te da će učiniti sve da ovaj festival bude promovisan na sajmu knjiga u Frankfurtu.

 

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE