Prevencija ključna u borbi protiv karcinoma dojke

Predavanje o prevenciji karcinoma dojke, na kojem su govorili eminentni stručnjaci iz te oblasti, održano je danas u pres centru hotela ,,Bijela Rada", u organizaciji NVO ,,Veritas Cg".

Koordinatorka za sjever Crne Gore, Enida Omerhodžić, kazala je da su predavanje organizovali u okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Istakla je da su doktori iz Kliničkog centra Crne Gore govorili o važnosti preventivnih pregleda, faktorima rizika, a odziv sugrađanki je, kaže Omerhodžić, veoma dobar.

,,U Podgorici smo sinoć imali predavanje, a odzivom i nijesmo bili baš zadovoljni, večeras je pres centar hotela ,,Bijela Rada“ pun, i veoma smo ponosni. Cilj nam je pružanje psihološke i psihosocijalne podrške, i ova predavanja su upravo podrška ženama  koje se trenutno bore sa karcinomom, naravno, zdravim ženama želimo biti glas prevencije“, dodala je Omerhodžić, i istakla da će predavanje biti održano i u Tivtu.

O faktorima rizika koji dovode do karcinoma dojke govorio je onkolog doktor Salmin Salković, koji je kazao da postoje faktori na koje možemo, i oni na koje ne možemo uticati.

,,Faktori na koje ne možemo uticati su pol, životna dob, a nasljedni faktori su veoma važni u nastajanju karcinoma dojke, postoje i neki geni čija mutacija može dovesti do razvoja karcinoma. Faktori rizika na koje mi možemo uticati su stres, gojaznost, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola i duvana, korištenje kontraceptivnih sredstava u periodu post-menopauze, ali nažalost, njihov udio u karcinomu dojke je daleko manji. Postoje velike kontroverze oko toga da li ishrana utiče na pojavu raka dojke, rađene su brojne studije, u toku je velika EPIC studija koja će dati značajnije rezultate,  ali neka istraživanja su pokazala da može postojati veza između ishrane i raka dojke. Konzumiranje duvana povećava rizik  za rak dojke 14%, odnosno 24% za žene koje su počele da puše prije 17 godina starosti“, naglasio je dr Salković.

Internista onkolog, dr Nevenka Lukovac Janjić, na današnjem predavanju je kazala da je prevencija malignih bolesti najvažniji dio priče u onkologiji.

,,Mi trebamo učiniti sve da preveniramo pojavu bolesti. Postoji veliki broj faktora rizika na koje mi sami možemo uticati, i svakoga dana ih moramo biti svjesni. Kako živi savremena žena, i koliko je u toku radne nedjelje posvećena sebi, koliko ima prostora da praktikuje zdrave stilove života? To podrazumijeva pravilnu redovnu ishranu, zastupljenost voća, povrća, vlakana, žitarica od cijelog zrna i drugo. Žena bi trebalo da je fizički aktivna, bilo bi idelano da tri puta nedjeljno makar po 30 minuta  ima umjerenu fizičku aktivnost, sve to smanjuje rizik od kancera. To što nemamo, ili smatramo da nemamo faktore rizika, ne znači da ne treba da radimo ginekološke  i preglede dojki, da se ne odazivamo na skrining. Skrining i rano otkrivanje je najednostavniji i najeftiniji način borbe protiv kancera“, zaključila je dr Lukovac Janjić.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravila Almasa Rizvanović,  iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, koja je kazala da na opštinskom nivou imaju Akcione planove i  oblasti o ženskom zdravlju.

,,Mi uvijek, u okviru nekoliko oblasti imamo aktivnosti koje redovno realizujemo i promovišemo tokom svih ovih godina. Kroz svaku aktivnost ,,provučemo“ prevenciju i borbu protiv karcinoma. Cilj nam je da budemo na usluzi našim građanima, i uvijek smo otvoreni za pitanja i saradnju“, istakla je Rizvanović.

Svoje iskustvo u borbi sa kancerom prenijela je sugrađanka Mensura Mena Dautović, koja je poručila ženama da budu savjesne, da se podvrgnu pregledu, kako bi, kako je kazala, imale bolji, zdraviji i opušteniji život.

,,Kada smo ja i moja porodica saznali za rijedak kancer koji sam imala, kancer oka, bili smo u šoku. Liječenjem savremenom terapijom u Italiji, zračena sam 192 sata u kontinuitetu. Terapija je bila jako bolna, ali sve sam prebrodila i pobijedila bitku sa kancerom“, prisjeća se Dautović.

O ulozi psihologa, i psihosocijalnoj podršci u liječenju kancera, govorila je psihološkinja iz udruženja ,,Veritas CG“, Milena Raspopović, koja je kazala da psiholog treba da bude osoba koja je prihvatajuća, empatična, ohrabrujuća, objektivna i koja razumije osobu sa kojom razgovara.

,,Moje preporuke su da je u redu prolaziti kroz neke izazovne i teške situacije, i to nije razlog za krivicu i stid, koji se nerijetko javljaju kod pacijenata sa kojima razgovaram. Važno je razumjeti sebe i svoje osjećaje, i suočiti se sa emocijama, ne stidjeti ih se. Misliti o sadašnjosti, i ne ići previše u budućnost“, zaključila je Raspopović.

Podsjetimo, nevladinu organizaciju ,,Veritas Cg“ čine žene koje prolaze kroz borbu sa karcinomom, uz svesrdnu podršku psihologa i onkologa koji učestvuju u njihovim programima.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.