Bojić obično parče drveta pretvara u umjetnički eksponat (video)

Više od decenije Bjelopoljac Mašan Bojić izrađuje razne predmete od drveta. Ovaj vrijedni čovjek svojim drvenim predmetima vjerno predstavlja istoriju, tradiciju i kulturu svih naroda u Crnoj Gori.

Njegove rukotvorine Bjelopoljci koji žive u inostranstvu, ali i turisti koji posjećuju naš grad, kao uspomenu sve češće ponesu kolibe, rala za oranje, sjekire na panju, testere, kolica, štap za metenje masla, burilo za nošenje vode, kace za sir, makete brodova, ali i igračke za djecu, koje Bojić jednako dobro izrađuje.

Gostujući u emisiji “Vrijedne ruke”, Radija Bijelo Polje, Bojić je ispričao da ga je posjeta jednoj suvenirnici na sjeveru Crne Gore inspirisala da započne da se bavi ovim poslom.

„Ideja se rodila kada sam nakon posla sa kolegom pošao do Biogradskog jezera, svratio u suvenirnicu gdje sam i primjetio razne predmete od drveta. U razgovoru sa tim vlasnikom zaključio sam da bih mogao i ja da pokušam da izrađujem takve predmete i tako je i bilo. Malo po malo, usavršavao sam tehnike i sada već lakše odrađujem posao”, kazao je Mašan.

Proizvodi koje naprave njegove vrijedne ruke zaslužuju svaku pažnju, jer obično parče drveta na kraju izrade pretvori se u umjetnički eksponat.

„Vrijeme koje je potrebno za izradu zavisi isključivo od figure. Dasku kupujem na našim stovarištima, pa mogu reći da je to drvo iz bjelopoljskih šuma, zatim je nosim kod stolara da mi je oblanja sa obje strane, a onda počinje onaj dio pripreme  drveta za samu izradu-odvajanje jednog dijela drveta od drugog, brušenje bočno, obaranje ivica i šmirglanje. Na kraju ove faze, iscrtavaju se željene figure, reže se isto mašinama, neki oblici i ručno se odrežu, šmirglaju”, istakao je Bojić.

Osim tradicionalnih etno figura, Bojić jednako kvalitetno izrađuje i igračke, za koje, kako je istakao, ne koristi vještačke boje, pa se mogu svrstati u ekološke.

„Rekao sam već da se koristi isključivo pravo bjelopoljsko drvo samo obrađeno, bez ikakvih dodataka ili nekih vještačkih boja ili lakova. pak, današnja djeca traže svjetlucave i šarene igračke, koje se po jako nisikim cijenama mogu pronaći u prodavnicama igračaka, pa ih roditelji više i kupuju da bi udovoljili mališanima, ne znajući da je ta plastika zapravo reciklirani otpad”, kazao je Bojić.

Bojićevi predmeti od drveta mogu se naći u suvenirnici u Bijelom Polju, ali i  onima na Biogradskom jezeru, Prokletijama, Skadarskom jezeru, kao i u svenirnici na Žabljaku, u Kolašinu, Podgorici, Tivtu i Budvi.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Video prenos: Ljilja Brajković

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE