U Srednjoj elektro-ekonomskoj školi obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Edukativna radionica, za učenice i učenike drugog i trećeg razreda bjelopoljske Srednje elektro-ekonomske škole, održana je juče povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predavanje na ovu temu održala je profesorica pravne grupe predmeta, Ervina Čikić, koja je istakla da je uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama uslov razvoja pravednog, nenasilnog i bogatog društva. 

“Nasilje nema opravdanja, zato i poručujemo svim ženama koje su ga pretrpjele da ga prijave, jer nijesu same”, poručila je profesorica Čikić.

Ona je podsjetila da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svijest o činjenici da su žene širom svijeta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog i mnogih drugih vidova nasilja.

“Ovaj datum je odabran kao sjećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici, a njime ujedno počinje kampanja  „16 dana aktivizma”, koja traje do 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava”, navela je profesorica Čikić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: JU Srednja elektro-ekonomska škola

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE