“Kulturno i muzičko blago Crne Gore nezamislivo je bez zvuka sevdaha”

U okviru projekta "Svilena nota 2", koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjiskih prava Crne Gore, večeras je u Kući Rista Ratkovića održan okrugli sto na temu “Sevdalinka u Crnoj Gori”.

O sevdalinkama, duboko utkanim u muzičku baštinu Crne Gore, večeras su govorili Kemal Musić i Edin Smailović, a profesorica Milena Vračarić-Zaimović, koja i realizuje ovoj projekat, istakla je da je ovo još jedan doprinos očuvanju kulturnog bogatstva.

“I zaista želim da zahvalim Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjiskih prava Crne Gore, koji je prepoznao ideju i značaj ovog projekta, čiji je prvenstveni cilj da radimo na razvijanju svijesti kod mladih o značaju tradicionalne muzike sa naših prostora, ali i kojim želimo da podstaknemo stručnjake na dalja istraživanja vezana za našu kulturno-umjetničku zaostavštinu”, kazala je večeras Vračarić-Zaimović.

Ona je kazala i da će u sklopu ovog projekta biti obrađene sevdalinke sa prostora Crne Gore.

“Prošle godine smo obrađivali pjesme sa prostora Srbije, ne zaboravljajući tradiciju i zajedništvo naših naroda sa Balkana, a ove godine se bavimo sevdalinkom sa prostora Crne Gore, tako da joj pristupamo umjetnički i nadam se da će tim putem nastaviti i neke nove generacije”, dodala je profesorica Milena Vračarić-Zaimović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, književnik Kemal Musić, kazao je na večerašnjem okruglom stolu da je kulturno i muzičko blago Crne Gore nezamislivo bez zvuka sevdaha.

“Taj zvuk sevdaha je poseban ukras u tom nasljeđu, koje se prožima, čineći šaroliki ambijent, jer su svi narodi koji ovdje žive davali neku svoju posebnost. Upravo to kulturno nasljeđe, ta multikulturalna razglednica, vjerovatno jeste I najvredniji dio identiteta koji današnja Crna Gora ima i koji treba čuvati”, istakao je Musić, poručujući da sevdalinka ima posebno mjesto i u kulturnom i društvenom životu Crne Gore.

Upravo se zbog njegovanja sevdalinke, prema riječima Musića, u Bijelom Polju godinama organizuje Festival tamburaških orkestara.

“Tamburaški festival i Whitefiled jazz festival, koji se održavaju u Bijelom Polju, pružaju snažan otpor  pojavama turbofolka i drugim pravcima subkultre”, napomenuo je Musić.

O sevdahu i sevdalinkama večeras je govorio i rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, koji je istakao da je to zvuk sa kojim godinama živimo na ovim prostorima.

“Muzika je tu da nas utješi, da nas zavara, da dok slušamo taktove, bar na trenutak, budemo izmješteni iz stvarnosti. Da iz nas iskoče emocije, da zaplačemo, nasmijemo se….”, kazao je, između ostalog, Smailović.

U nastavku poetsko-muzičkog programa, sa početkom u 20 časova, biće održan i koncert, na kojem će nastupiti Aleksandra Saška Rakonjac i Miloš Vojinović, dok će program voditi Slađana Merdović.

Autorka i foto: Sanja Dulović