Posebni uslovi za ulazak u ugostiteljske objekte

 Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, noćnih klubova i diskoteka, nezavisno da li rade na otvorenom ili zatvorenom, od danas je moguć samo uz dokaz o potpunoj vakciniciji ili da je primljena prva doza vakcine protiv COVID19 virusa.

To je predviđeno novim mjerama Instituta za javno zdravlje (IJZ) koje su predstavljene danas.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da je za ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, noćnih klubova i diskoteka, može ući i osoba koja posjeduje negativan PCR test na COVID19 virus koji nije stariji od 72 sata.

On je objasnio da je moguće ući i uz dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Galić je kazao da je ulazak moguć i uz dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati.

Prema njegovim riječima, jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Galić je kazao da su vlasnici ugostiteljskih objekata obavezni da odrede osobu koja će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

"Od lica koja imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test)", objasnio je Galić.

On je rekao da se pod istim uslovima omogućava prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

"Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl", rekao je Galić.

Izvor:mina