Mjere će zavisiti od toka epidemije

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić poručio je da će mjere u Crnoj Gori zavisiti od epidemiološke situacije, te da ćemo tek vidjeti na kom nivou će se obolijevanje nastaviti.

Dobru prognozu, kako je kazao Galić u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", daju parametri poput nižeg nivoa hospitalizacije prethodne sedmice i manji broj smrtnih ispoda od posljedica infekcije. 

"Trenutno se nalazimo na nivou obolijevanja iz februara, kada je zapravo dolazilo do pada broja zaraženih. Sam nivo obolijevanja iz prethodnog perioda promijenjen je jer građani nijesu sprovodili aktuelne mjere, iako je pandemija još u toku. Stvorili su se i neki prirodni uslovi - povećan je broj kontakata", naveo je direktor IJZ.Istakao je da razlika u simptomima ne postoji.

"Dominantan je i dalje omikron soj, koji karakteriše klinička slika koja stvara probleme u gronjim disajnim putevima, za razliku od prethodnih sojeva koji su stvarali probleme u donjim disajnim putevima - upalu pluća", dodao je direktor IJZ. Rizičnim grupama je preporučio nošenje maski, vakcinaciju i poštovanje ostalih mjera.  Za sada, na ovom nivou obolijevanja, ostaje mjera da se maske nose u zdravstvenim ustanovama, javnom saobraćaju i kolektivnim centrima, kazao je Galić u Jutarnjem programu TVCG."Nadam se da ćemo svojim ponašanjem nećemo doći u situaciju da neke rigoroznije mjere sprovoimo. U svijetu nema nekih značajnih mutacija, tako da za sada imamo pozitivniju situaciju u odnosu na ljetnji period prošle godine", dodao je on.

Izvor: Rtcg