Za 6 mjeseci od turizma koliko u cijeloj 2020.

Za šest mjeseci ove godine crnogorska turistička privreda prihodovala je koliko u cijeloj prethodnoj godini, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone kojom predsjedava ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović konstatovano je da su dosadašnji rezultati u turističkoj sezoni, opravdali, pa čak i premašili očekivanja i projekcije ove Vlade."Zadovoljan sam što smo zajedničkim naporima uspjeli da ostvarimo ono u šta je malo ko vjerovao prije početka turističke sezone.

Ova sezona je odraz realnih ciljeva koje postavlja ova Vlada, a kako smo pokazali više puta ciljevi su uvijek usmjereni na same građane i njihov bolji životni standard. Primjetno je i zadovoljstvo od strane turističkih poslenika kojima je nakon prethodne teške godine ovakvo oživljavanje bilo krucijalno", kazao je Milatović.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo i na zvanične podatke o broju noćenja i Prihoda realizovanih u 2020. i 2019. godini."Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u 2020. godini ostvareno je 144 miliona eura prihoda od turizma, što iznosi svega 13% prihoda od turizma iz 2019. godine. Prema zvaničnim podacima, u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 25 miliona eura prihoda od turizma uz 315.000 noćenja stranih turista, što znači prosječnu dnevnu potrošnju od 80 eura po turisti,“ podsjetio je ministar.

Govoreći o ovogodišnjim podacima on je naveo da je prema podacima MONSTAT-a, u drugom kvartalu ove godine, ostvareno 375.000 noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju.

"Ako znamo da udio noćenja u kolektivnom smjestaju čini 25-30% ukupnog broja noćenja, onda se moze zaključiti da su strani turisti ostvarili 1,5 miliona noćenja u drugom kvartalu 2021. godine. Ovo znači da se prihod od turizma u drugom kvartalu 2021. godine može procijeniti na 120 miliona eura. Kada ovoj cifri dodamo 25 miliona eura, koliko je iznosio prihod od turizma u prvom kvartalu ove godine, činjenice su neumoljive: u prvoj polovini 2021. godine, ostvareno je 145 miliona eura prihoda od turizma što je iznos koje je ostvaren za cijelih 12 mjeseci prethodne godine", rekao je on.

Ova će godina, kako je rekao, sigurno biti na nivou od 65% prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, zbog, kako tvrdi ministar, nesporne činjenice da jul, avgust i septembar čine 70% ukupnih prihoda od turizma, "što se manifestuje ovih dana kada su hoteli i naš privatni smještaj dupke puni"."Naravno, ostvarenje prihoda na ovom nivou zavisiće od razvoja epidemiološke situacije", kazao je on.Sjednici je prisustvovala i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović koja je pozvala sve na poštovanje mjera i vakcinaciju.

"Svi moramo dati lični doprinos i primjer drugima tako što ćemo poštovati mjere i vakcinisati se. Imamo zajednički cilj i zato moramo biti solidarni. To je jedini način da se zaštitimo od virusa, ali i osnovni uslov za nastavak uspješne turističke sezone", istakla je Borovinić-Bojović.Sjednici su prisustvovali i predstavnici MUP-a, Ministarstva kapitalnih investicija, nacionalnog avio prevoznika To Montenegro, predsjednici opština, direktori lokalnih turističkih organizacija koji su takođe apelovali na poštovanje mjera i vakcinaciju.

Izvor: Rtcg