U Bijelom Polju i Pljevljima učionice tople

U Bijelom Polju škole, javne ustanove i institucije, zimu dočekuju bez problema sa grijanjem. Mazut, lož ulje i ugalj obezbijeđeni su u školama do kraja prvog polugodišta, a očekivanja su da ni u drugom neće biti hladnih učionica. Ista situacija je i u pljevaljskim školama.

Dvije najveće srednjoškolske ustanove u Bijelom Polju gimnazija “Miloje Dobrašinović” i Srednja elektro-ekonomska škola u Bijelom Polju na vrijme su obezbijedile dovoljno lož ulja za rad kotlarnice bar do kraja prvog polugodišta.

Dva kotla, iz kojih zagrijana tečnost drži tople radijatore u obje škole, tako da se nastava od početka godine održava u prijatnim uslovima, kada je riječ o toplotnoj energiji, kazao je Radiju Crne Gore direktor Srednje elektro-ekonomske škole Velibor Karličić.

„Ministarstvo nam je na vrijeme opredijelilo dio sredstava, tako smo mogli sami da izvršimo nabavku goriva. Na vrijeme smo uskladištili dizel goriva u vrijednosti od 5.000 eura. Prije nekoliko dana i Gimnazija je obezbijedila toliku količini goriva, što je jako bitno jer se obje škole zagrijavaju iz naše kotlarnice”, kazao je Karličić.

Karličić očekuje da će učenike sačekati tople učionice i u drugom polugodištu.

„Vjerujem da će problem u vezi sa tenderom za nabavku goriva za školske kotlove biti riješen do drugog polugodišta, ako ne, lož ulje ćemo nabavljati kao i do sada, tako da ne očekujem probleme u vezi sa grijanjem“ ističe Karličić.

U Osnovnoj školi „Risto Ratković“ gdje nastavu, zbog radova na školskoj zgradi, pohađa i dio učenika OŠ “Dušan Korać“ uglja ima dovoljno i škola se zagrijava od prvog oktobra, tako će biti i unarednom periodu, saopštio je direktor škole Sreto Pavićević.

Ni u OŠ “Marko Miljanov“ nema hladnih radijatora, tvrdi direktorica Tatjana Damjanović.

Radijatori su topli i u drugim školama kao i u bjelopoljskim javnin institucijam i ustanovama.

Građani Pljevalja ne vrijeme su obezbijedili ogrjev za zimu. Energenata u nabavci uglavnom ima dovoljno, ali je većina nezadovoljna cijenom.

Prema procjema u Pljevljima se oko 4.000 domaćinstava grije na ugalj, skoro 1.200 je u međuvremenu ugalj zamijenilo peletom, dok ostali uglavnom u centru koriste usluge kotlarnice.

Pljevljaci za Radio CG kažu da su obezbijedili ogrijev za zimu, ali su cijenama nezadovoljni.

U pljevaljskim osnovnim i srednjim školama za sada nemaju problem sa grijanjem.

U sve tri gradske osnovne i dvije srednje škole škole instalirani su kotlovi na pelet, a nadležni kažu da imaju dovoljno energenata do kraja prvog polugodišta. Vjeruju i da će Vlada učiniti sve da do kraja godine školama obezbijedi redovno grijanje.

Izvor:rtcg