Značaj hijaluronske kisjeline za mladoliko, svježe i zategnuto lice

Hijaluronska kisjelina je sastojak koji je sastavni dio svake kože. Osim u koži, ima je  u svim tkivima, ali u manjim koncentracijama. Sastavni je dio mnogih tkiva i predstavlja jednu od tri najvažnije komponente za održavanje zdravog i jedrog Izgleda kože, zajedno sa kolagenom i elastinom. Tretmani hijaluronskom kisjelinom, kao segment ciljane terapije protiv bora i starenja kože, zauzimaju značajno mjesto u kozmetologiji. Koristi se u obliku ampula, seruma i krema. Maske su naročito učinkovite jer pomažu stvaranje zaštitnog sloja na površini kože, kaže za portal Radija Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

 “Kolagen i hijaluronska kisjelina su važni elementi za ukupan izgled kože, jer zadržavaju vodu i predstavljaju najpoznatije hidrirajuće elemente, te ih zbog toga treba nadoknađivati raznim kozmetičkim procedurama.  Svi ovi elementi se s godinama  razgrađuju, odnosno troše, njihova koncentracija u tkivu opada i svojstva kompletnog tkiva se mijenjaju. Koža počinje da gubi potporu ne samo od hijaluronske kisjeline, već  od kolagena , elastina, mineral, vitamina, aminokisjelina I odtalih elemenata koji održavaju kožu čvrstom I zategnutom. Ovo su  glavni faktori zbog kojih, kad se potroše, kad se vlakna opuste i popucaju,  koža postaje neelastična, opuštena, bez tonusa i počinje da stara”, ističe Bubanja.

 

Do zategnutog lica za kratko vrijeme - bez skalpela  i ležanja u bolnici

Ovaj slogan je dugo bio korišćen kao krilatica, za objašnjenje značaja i učinak  hijaluronske kisjeline kod vraćanja licu svih onih svježih, zategnutih i jedrih komponenata, koje čine svaku kožu lijepom i zdravom.Prerano gubljenje hijaluronske kisjeline može da bude posljedica raznih uzroka, kao što su bolest, iznenadni gubitak težine, klimatski uslovi, pretjerano sunčanje, faktori genetike imunološkog sistema, oksidacionih procesa, stresa... ili, jednostavno, zanemarivanje potreba za njegovanjem sopstvene kože, što je čest slučaj, naglašava vlasnica prestižnog kozmetičkog salona “Estebel” i podsjeća da takva koža može da izgubi svježinu i elastičnost i da se počne borati.

“Postepeno se spuštaju kapci, oštrina vrha nosa postaje izražena, deformiše se ušna školjka, crvenilo sa usana polako blijedi, a cijelo lice polako počinje da gubi konture. Na vratu takodje dolazi do slabljenja vezivnog tkiva i mišića. Koža na vratu se bora, djeluje smežurano,  pa osoba izgleda starije nego što zapravo ima godina. Ni muškarci nijesu pošteđeni. Kod  muškaraca takodje koža na licu stari, mada nešto sporije nego kod žena, ali su njihove bore kad počnu da se javljaju, mnogo dublje i sa više masnih žlijezda, karakteristične su proširene pore i dlake na licu. Ove promjene na koži mnogi ljudi teško prihvataju, jer gotovo niko ne želi da mu se godine očituju na licu, a pogotovo ne, da izgleda starije nego što jeste.  Zbog toga većina ljudi, obično želi da svoj kompletan izgled a ne samo  lica, prilagodi svojim željama, stavovima, poslovnom okruženju i osjećanjima, te se najčešće za savjet obraćaju kozmetičaru,  ističe Bubanja.

 Kako odabrati pravo metodu – medicinski ili kozmetički tretman?

 Ovo su najčešće dileme  pred kojima se nalaze svi koji žele da podmlade svoje lice, kaže Bubanja i dodaje da  izbor najbolje metode zavisi od mnogih faktora.

“ Neko pristupa plastičnoj operaciji, drugi su za bezbolnije rješenje ubrizgavanja hijaluronske kisjeline ili botoksa direktno u bore, dok je priličan broj onih koji  se njeguju  na prirodan, neagresivan, bezbolan i jednostavan način u kućnim uslovima i povremenim odlaskom kod kozmetičara. Kozmetičkim tretmanima,  kvalitetnim i ciljanim  aktivnim sastojcima, koji se kombinuju sa  hijaluronskom kisjelinom, postižu se jednako dobri, pa čak  i mnogo bolji efekti nego agresivnim operativnim zahvatima. Upotreba hijaluronske kisjeline je veoma važna. Međutim, treba obratiti pažnju na njenu molekularnu težinu, koja se koristi kod svake osobe pojedinačno. Ona može biti visoke ili niske molekularne težine, ali  obje igraju važnu ulogu. Ona koja je visoke molekularne težine omogućava ,,hvatanje" vode iz atmosfere, dok hijaluronska kisjelina niske molekularne težine penetrira duboko u kožu i pomaže čuvanje molekula vode u dubokim slojevima kože,  čineći je tako  čvrstom i jedrom. Povećavanjem  nivoa hijaluronske kisjeline, koža djeluje nabubreno, zategnuto iznutra, bore popunjene, a nivo hidratacije u koži optimalan”, naglašava Bubanja.