Evo neke od efikasnih metoda rashlađivanja

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste se osjećali ugodnije kad su temperature visoke.

Znojenje je prirodni rashladni sistem tijela, ali ponekad je nedovoljan, stoga dolazi do većeg rizika za hipotermiju. Karakterišu je toplotni grčevi, edem i toplotni udar.

Evo nekoliko metoda koje bi vam mogle pomoći da se osjećate ugodnije tokom vrućih dana.

Ostanite hidrirani

"Kad vam je vruće, hidratacija je prvi i najvažniji korak za osvježenje", rekao je Wendell Porter, viši predavač poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu u Floridi. Temperatura vode nije bitna jer će je vaše tijelo svakako zagrijati.

Hladan tuš

"Hladno tuširanje pomaže vašem tijelu snižavanjem površinske temperature", rekao je Porter.

Za dodatnu svježinu isprobajte sapun od peperminta.

Zatvorite zavjese ili roletne

Ako su vaši prozori velik dio dana okrenuti prema suncu, zatvorite zavjese ili rolete preko njih kako biste spriječili direktni udar sunca i pretjerano zagrijavanje unutrašnjosti vašeg doma.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najviše propušta zrak, pa bi vam pamučna posteljina mogla pomoći da se osjećate svježije i ugodnije tokom noći. Što je manji broj niti pamuka, to je on prozračniji.

Nemojte hladiti ili zamrzavati odjeću

Možda ćete naići na savjete o zamrzavanju mokre odjeće ili posteljine i njihovo korišćenje tokom vrućih dana, ali Porter kaže da to nije dobra ideja. Zbog količine energije koju takve tkanine mogu da apsorbuju iz vašeg tijela, ugrijaće se za samo nekoliko minuta. Tad biste ostali s vlažnom odjećom na svom tijelu, što takođe nije ugodno.

Zatvarajte vrata prostorija koje ne koristite

Ako niko ne koristi prostoriju koja nema ventilacijske otvore, zatvorite vrata kako bi svježiji vazduh bio ograničen samo na prostor u kojem boravite.

Uživajte u smrznutim poslasticama

Sladoled vam može pomoći bar na trenutak.

 

Izvor i foto:Analitika

Tekst objavila:Jasminka Mulić