Majonez umjesto ulja: Ovo su trikovi za vrhunski roštilj

Nema ljeta bez izleta, a izleta nema bez roštiljanja.

Do ukusnog roštilja nije tako lako doći, ali nije ni to nemoguće, zato isprobajte ove trikove.

Zagrijevanje

Otvorite poklopac prije nego što uključite roštilj i zagrijavajte ga 10-15 minuta. Ako stavite hranu na hladan gril, biće joj potrebno više vremena da se spremi i velika je šansa da ćete završiti sa suvom prekuvanom šniclom koja se lijepi za površinu roštilja.

Majonez umjesto ulja

Da, dobro ste pročitali. Mnogi kuvari preporučuju da umjesto ulja koristite majonez, jer kad ulje dodirne vrelu ploču grila, počinje da gori i oslobađa ugljenik, što utiče na lošiji ukus, ali i dovodi do lijepljenja mesa za površinu. Čak i kad premažete šniclu uljem, ono brzo spadne. Majonez, s druge strane, mada pretežno napravljen od ulja, ne spada tako brzo i omogućava začinima da dublje prodru u meso i daje mu bolji ukus.

Raspored

Tajna dobrog roštilja je u raspoređivanju mesa tako da svako parče mesa može da “diše”.

Ako nabacate jedno na drugo, neki djelovi će izgorjeti, dok će drugi biti nepečeni. Profesionalci preporučuju da 25 odsto površine bude prazno kako biste imali prostora da prevrćete šnicle.

Sos u pravo vreme

Ako šnicle prerano premažete sosom koji sadrži šećer, rizikujete da meso bude spolja pregorelo a unutra sirovo. Ako to uradite prekasno, neće biti dovoljno vremena da meso upije sos, koji će ostati na površini. Pravo vrijeme za sos je 10 minuta prije nego što ćete meso skinuti sa grila. Ključno je da na svakih nekoliko minuta premažete sloj sosa, tako će ga meso upiti, a on neće pregoreti.

Poklopac – da ili ne

Da li će poklopac ostati ili ne, zavisi od toga šta spremate. Ako je hrana debljine manje od dva centimetra, poklopac sklonite, jer kad je zatvoren, tanja hrana se suviše brzo spremi, a može i da se prekuva.

Ako je hrana deblja, onda poklopac ostaje.

Izvor:CdM