Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova je napeta, saopštio je Kfor i naveo da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

"Ukupna bezbjednosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju Kfora.

Komandant Kfora je, kako se navodi, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

"Misija Kfora potpuno je fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN da osigura sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja svih građana Kosova", navodi se u saopštenju i dodaje da prisustvo Kfor ostaje vidljivo na terenu.

NATO, kako se navodi, nastavlja da daje punu podršku procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU i poziva sve strane da nastave pregovore jer je to, kako se ističe, od presudne važnosti za očuvanje regionalnog mira i bezbjednosti.

"Bez poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusedskih odnosa, neće biti prave perspektive za bolju budućnost na Balkanu. Konstruktivan dijalog je ključan za regionalnu stabilnost", navodi se u saopstenju Kfora, prenose agencije.

Kfor će preduzeti sve neophodne mjere da bi se očuvalo bezbjedno i sigurno okruženje na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom koji je dobio od Ujedinjenih nacija.

Izvor:mina