Poslanici biraju predsjednika Skupštine Srbije

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas, a na dnevnom redu je izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, kao i radnih tijela.

Za predsjednika Skupštine, Srpska napredna stranka predložiće Vladimira Orlića, koji je u prošlom sazivu bio potpredsjednik parlamenta. Dogovoreno je da će ovaj saziv imati sedam potpredsjednika, a kako je juče najavljeno, naprednjaci će na to mjesto predložiti Sandru Božić.

Socijalistička partija Srbije predložiće svoju dugogodišnju poslanicu Snežanu Paunović, a Savez Vojvođanskih Mađara Elviru Kovač koja je i do sada bila na toj funkciji.Potpredsjedničko mjesto zadržaće i Stranka pravde i pomirenja, ali nije precizirano da li je kandidat predsjednik stranke Usame Zukorlić.

Iz reda opozicionih poslanika najavljeno je da će koalicija NADA predložiti Božidara Delića, a potpredsjednici bi trebalo da postanu i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, kao i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Poslanici bi danas trebalo da imenuju i generalnog sekretara skupštine.Na dnevnom redu je Izbor članova radnih tijela skupštine, a kako je ranije najavljeno, opoziciji će biti prepušteno mjesto predsjednika pet skupštinskih odbora.Posljednja tačka dnevnog reda konstitutivne sednice je Izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U skupštini je ranije rečeno da se glasanje i kraj sjednice očekuju najkasnije sjutra.Juče je potvrđivanjem mandata i polaganjem zakletve konstituisan 13. skupštinski saziv, a od tog dana počeo je da teče rok za formiranje Vlade Srbije poslije izbora održanih 3. aprila ove godine.

Izvor:rtcg