Svake godine bira samu sebe: Ovo je gradonačelnica mjesta koje ima jednog stanovnika

U Nebraski se nalazi jedino mjesto u SAD koje ima jednog žitelja. Preciznije – žiteljku, a ujedno i gradonačelnicu, rukovoditeljku biblioteke i vlasnicu kafane.

U pitanju je gradić Monovi, na čijem je čelu već duže 88-godišnja Elsi Ajler. Ona ne mora da brine za mandat – jer, ne samo da nema konkurenciju, već nema ni sugrađana.

Prije stotinak godina, Monovi je bio kudikamo življi – u gradiću pored pruge živjelo je oko 150 stanovnika, koji su imali lokalnu prodavnicu, restorane i druge sadržaje. No, kvalitet života naglo je opao, počela su masovna odseljavanja, a oni koji su ostali da žive u Monoviju, u međuvremenu su umrli.

Posljednji preminuli mještanin bio je Elsin suprug Rudi. Dogodilo se to 2004. godine, a tada je Elsi Ajler morala preuzeti dotadašnje dužnosti njenog supruga.

Osim što vrši vlast u gradu u kojem ne živi niko drugi do nje, ona vodi tavernu koja radi svakog dana osim ponedjeljkom – kada odmara. “Najhladnije pivo u gradu” – stoji na ulazu u tavernu.

Uz tavernu, Ajler je direktorica gradske biblioteke u kojoj je 5.000 kniiga, mahom onih koje su bile dio private kolekcije njenog supruga. Knjige mogu uzeti svi posjetioci mjesta – naravno, na pozajmicu.

“Zapravo, ja sam jako rećna ovdje. Ovo je mjesto u kojem zaista želim da budem”, kaže Ajler.

Interesantno je da, prema propisima, u Monoviju jednom godišnje mora biti biran gradonačelnik. Tog dana, Elsi Ajler otvori tavernu, istakne natpis na kojem stoji termin održavanja izbora za gradonačelnika, a potom glasa za samu sebe. I time formalnost biva ispunjena.

“Kao vlasnica taverne, svake godine moram da obnavljam licencu za služenje alkohola i prodaju duvana. Nakon toga, država moj zahtjev proslijedi na mišljenje gradonačelnica – a to sam ja. Nakon toga, kao gradonačelnica potpišem dokument, proslijedim im, a potom država pošalje dozvolu meni kao vlasnici taverne”, objašnjava ona.

Njena taverna, međutim, ne zvrji prazna. Svakog dana posjećuju je mještani okolnih gradića, a ima i sve više znatiželjnih posjetilaca, koji dolaze kako bi vidjeli jedini grad u državi u kojem živi jedna osoba.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković