Održana sjednica lokalnog parlamenta: Na dnevnom redu odbornička pitanja

Abaza Dizdarević iz DPS-a interesovalo je kada će biti nastavljeni radovi na valorizaciji Đalovića pećine i Ski centra Cmiljača i koje su mogućnosti za stavljanje u funkciju ovog turističkog potencijala.

Odgovarajući na to pitanje sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić kazao je da je sa izvođačem radova dogovoreno da radovi na lokalnom putu Gubavač-Bistrica i radovi na mostu na Bistrici  budu nastavljni 7.maja, a započeti su  razgovori sa Upravom za kapitalne projekte i oko nastavka radova na žičari Podvrh-Đalovića pećina i uređenja pećine. ”Iskreno vjerujem da ćemo do kraja ove godine nastaviti radove na žičari, a da u narendoj godini započenemo radove na unutrašnjosti pećine, te vjerujem da će sredinom 2026. godine projekat Đalovića pećine biti potpuno završen”, istakao je Hajdarpašić. On je takođe kazao i da će odmah nakon prvomajskih praznika biti raspisan oglas za odabir  izvođača radova na putnom pravcu Jasikovac-Cmiljača, a da će u narednom periodu biti nastavljena intezivna saradnja sa Upravom za kapitalne projekte oko nastavka drugih radova predviđenih ovim kapitalnim projektom.

Odbornike DPS-a interesovalo je i može li  Opština pomoći rad seoskih ambulanti, kada će biti postavljnei usporivači brzine  tzv. ležeći policajci  na putnom pravcu Loznica- Rasovo-Njegnjevo-Gubavač, koja su djeca obuhvaćena Školom sporta i koji su njeni benefiti, da li je počela sanacija klizišta ispod deponije u Dobrakovu,  da li je Savjet Evrope u Strazburu u kontrolnoj misiji Crne Gore konstatovao ignorantski odnos Vlade prema lokalnim samoupravama, da li se odustalo od prihvatilišta i sterilizacije pasa lutalica kako je prvobitno bilo planirano, da li je planirana rekonstrukcija puta i izgradnja bunara u selima Vlah, Boljanina i Zminac, zatim, u kojoj je fazi projekat izgradnje obaloutvrde sa šetalištem uz Lim na potezu od gradskog mosta do Doma zdravlja i kada se može očekivati početak radova na ovom projektu, te kada će početi radovi na izgradnji trim staze na Obrovu i obnova podloge na atlestskoj stazi  na Gradskom stadionu.

Odbornika Pokreta Evropa sad Dražena Petrića zanimalo je kada se planira prelazak na drugu fazu izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

Njemu je na to pitanje odgovorio sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić koji je kazao da je Opština Bijelo Polje do sada realizovala projekat izgradnje prve faze glavnog kanalizacionog kolektora za otpadne vode sa tri pumpna postrojenja u dužini od 8 km. ”Opština Bijelo Polje u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Vladine agencije DOO “Project-Consulting”-Podgorica je u fazi obezbjeđivanja nedostajućih  dodatnih sredstava za realizacije projekta projektovanja i izgradnje gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda- Faza I (po principu projektuj i izgradi). Objavljen je internacionalni Poziv za pretkvalifikaciju potencijalnih aplikanata za projektovanje i izgradnju navedenog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno tenderska procedura u skladu sa EU pravilima u saradnji sa Evropskom investicionom bankom kroz Monitoring Ministarstva finansija u saradnji sa Ministartsvom turizma, ekologije, održivog razvoja i Vladine agencije DOO “Project-Consulting”-Podgorica. Sekretarijat za izgradnju sa Kancelarijom za EU projekte i menadžerom Opštine Bijelo Polje u saradnji sa Vodovodom “Bistrica”, resornim minitarstvom i pomenutom Vladinom Agencijom priprema tehničku dokumentaciju za realizaciju kapitalnog projekta opštine Bijelo Polje vezano za rekonstrukciju i dogradnju Sekundarne kanalizacione mreže sa uključenjem na izgrađeni Gradski kolektor otpadnih voda u gradskoj industrijskoj zoni sa pripadajućim naseljima”, istakao je Hajdarpašić.

Odbornici Pokreta Evropa sad pitali su još i, koliko je novozaposlenih u organima lokalne samouprave u periodu od 22.10.2022. do 16.4. 2024.godine, kada će biti formirani svi savjeti mjesnih zajednica, koliko je koštala nabavka i postavljanje reflektujućih markera, tzv. mačije oči na nekoliko lokacija u Bijelom Polju, da li postoji godišnji plan za asfalturanje loklanih puteva, kao i da li su počeli radovi na sanaciji puta u selu Gornje Dobrinje u MZ Kanje, kako ocjejuje kvalitet vode Lima i kako ga unaprijediti.

Odbornika Adnana Strikovića iz SDP-a  interesovalo je kada će biti asfaltirana centralna ulica kroz naselje Nedakusi, koje je jedno od najbrojnijih prigradskih naselja. Odgovarajući na to pitanje, sekretar Sekretarijata za izgradnju, Mensur Hajdarpašić kazao je da je glavnoj  ulica u naselju Nedakusi neophodna rekonstrukcija budući da tu ulicu koristi veliki broj građana, a imajući u vidu I veliku frekvenciju saobraćaja, blizinu škole, kao i to, da su Nedakusi jedno od većih prigradskih naselja. “Dužina ove ulice je oko 1500m, tenderska procedura za ovaj prijekta je završena krajem novembra prošle godine, izabran je najpovoljniji izvođač radova a to je firma “Konkstruktor” iz Bijelog Polja, a zbog loših vremenskih uslova radovi su  krajem prošle godine obustavljeni. Nastavak radova na asfaltiranju glavne ulice u Nedakusima očekujemo narednih dana”, saopštio je Hajdarpašić. Odbornike SDP-a interesovalo je još i kada će biti nastavljeni radovi na lokalnom putu Gubavač-Bistrica.

Marko Đukić, odbornik Demokrata pitao je, da li je izvođač radova  Zito Co, koga je Sekretarijat za izgradnju angažovao za izvođenje radova na sanaciji klizišta u mjestu Lipnica i izgradnju potpornog zida,  da li je pomenuti izvođač “adekvatan i pouzdan za izvođenje radova u datom roku”.

“Radovi na sanaciji klizišta u Lipnici su počeli.Tenderom za izbor najpovoljnijeg izvođača radova je tražena sva potrebna dokumentacija u skladu sa zakonom.Formirana je komisija za izbor najpovoljnijeg izvođača radova i u njihovom izvještaju stoji da je izabrani izvođač radova ispinio sve zakonske obaveze tražene tenderom. O kvalitetu izvedenih radova stara se nadzorni organ koji je takođe izabran kako zakon nalaže”, kazao je Hajdarpašić, odgovarajući na odborničko pitanje Đukića.

Odbornika Bošnjačke stranke Fuada Kolića koga je interesovalo da li je u planu izmjena DUP-a za centar grada. Sekretar sekretarijata za uređenje prostora Haris Šahman je kazao da se izradi planskog dokumenta pristupa na osnovu odluke o izradi planskog dokumenta koju donosi Vlada te da je predsjednik Opštine Bijelo Polje 2019.godine Vladi Crne Gore podnio inicijativu za izradu novih i izmjena i dopune nekih planskih dokumenata.

“Po podnesenoj inicijativi do danas nemamo odgovor. Nakon usvajanja Izmjena i dopuna PUP-a opštine Bijelo Polje 2022. Predsjednik Opštine je ponovo podnosio inicijativu resornom Ministarstvu tražeći da se hitno pristupi izradi Izmjena i dopuna određenih planskih dokumenata i po istom do sada nije postupljeno iako su pisane i urgencije. Imajući u vidu da postoje najave da će uskoro biti usvojen novi Zakon o planiranju prostora kojim će izrada i donošenje planskih dokumenata biti vraćeno u nadležnost jedinica lokalne samouprave da više nijesmo podnosili inicijative za izmenu planskih dokumenata.Ovaj Sekretarijat je planirao da Izmjene i dopune DUP-a centralna zona budu jedan od prvih planskih dokumenata čijoj izradi će se pristupiti nakon donošenja Zakona” naveo je Šahman. 

Nedžada Mehovića interesovalo je koliko je Slušba zaštite i spašavanja imala intervencija do sada i na šta su se one konkretno odnosile.

Odgovarajući na to pitanje, komandir Slušbe zaštite i spašavanja  Edin Kolić kazao je da je  zaključno sa 22.04.bilo ukupno 251 intervencija, i to 23. Intervencije u  januaru, 47. u februara, 64.u martu i Aprilu 117 intervecija.

Kolić je naveo da su se intervencije odnosile na  Požare na industrijskim objektima, na otvorenom prostoru (šumski požari i nisko rastinje, livade, sijena, deponije..)Požari motornih vozila (i spašavanje usled udesa i raščišćavanja puta). On je dodao da je Služba zaštite imala intervencije na  spašavanje u planinama i kanjonima kao tehničke intervencije: dostava vode, obezbjeđenje manifestacija, asistencija prilikom spasavanja, Ispomoć drugoj opštini.

Takođe, odbornike iz Bošnjačke stranke je interesovalo da li je Slušba zaštite i spašavanja organizovala obuku za svoje radnike i o kakvim je obukama bilo riječi, ima li uspostavljenu saradnju sa drugim opštinama tokom intervencija koje su učestale u poslednjem period.

Kolić je istakao da su od maja prošle godine službenici završili 6 obuka za  spasavanje na brzim vodama, a koja je održana u Beranama i Podgorici na kojoj su učestvovala po dva pripadnika, zatim obuku za postupanje sa osobama sa invaliditetom u Podgorici na kojoj su učestvovala 2 pripadnika Službe, obuku za pružanje prve pomoći u vanbolničkim uslovima osnovni i napredni nivo) u Podgorici u kojoj su učestvovala dva pripadnika Službe, obuka za pružanje prve pomoći prilikom nesreće u Nikšiću na kojoj su učestvovala 2 pripadnika Službe, te obuku pružanja prve pomoći, u organizaciji Crvenog krsta Bijelo Polje, koja je organizovana za sve pripadnike Službe.

“U narednom periodu od 8 do 10 Maja će se održati prekogranična obuka u Nikšiću u trening vježbama u okviru projekta „Zajednički odgovor koji se može smatrati i obukom, a odnosi se na temu Spašavanja u slučaju poplava uz korišćenje čamaca“ a na kojoj će učestvovati dva naša pripadnika” istakao je Kolić.

Pitanje za direktora Komunalnog preduzeća “Lim” imao je i odbornik SNPa- Danilo Palević koga je interesovalo kako će ove godine za vrijeme vjerskih praznika organizovati  odvoženje komunlanog otpada, navodeći kao primjer naselje Rakonje kada je poslednjih godina praznik bio u srijedu, pa je otpad ostao u posudama dvije nedelje.

Odgovarajući na pitanje odbornika Palevića, direktor Muradif Grbović je kazao  da vjerski praznici ne padaju uvijek u isti dan tako da srijeda, kao dan koji je po Planu i programu rada DOO"Komunalno-Lim" predviđen za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada iz naselja Rakonje, rijetko pada u dane vjerskih praznika, jer ih nema puno u toku godine.

“Tačno je da DOO"Komunalno-Lim" za vreme verskih praznika radi sa smanjenim brojem radnika-izvršilaca, koji ponekad nijesu u mogućnosti fizički da odrade sve što im je po Planu i programu predviđeno za taj dan. Kada je u pitanju sakupljanje i odvoz komunalnog otpada, svi oni kojima ova usluga nije pružena za vreme vjerskog praznika, iz pomenutog razloga, imaju alternativnu mogućnost da svoj komunalni otpad odlaže u prvu slobodnu komunalnu posudu, postavljenu na javnoj površini” kazao je Grbović.

Teksr: Tanja Dangubić i Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić