Aktuelna situacija neće uticati na akcije davanja krvi

Aktuelna situacija u vezi sa korona virusom neće uticati na realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi, saopšteno je iz Zavoda za transfuziju krvi.

Iz Zavoda su kazali da su u skladu sa preporukama preduzete mjere pojačane kontrole svih davalaca u vezi sa virusom Covid-19.

“Plan prikupljanja krvi za ovu godinu teče planiranom dinamikom i aktuelna situacija u vezi sa virusom Covid-19 neće uticati na realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi”, navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda za transfuziju krvi istakli su da je normalno obezbjeđivanje tog lijeka neophodno za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i zbrinjavanje hroničnih bolesnika i hitnih slučajeva.

Stoga, kako su poručili, svi zdravi građan koji žele da doniraju krv, to mogu da učine radnim danima od sedam sati do 14 sati i 30 minuta.

Iz Zavoda su savjetovali građane koji imaju neki od simptoma koji liče simptomima virusa Covid-19, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, kijanje, nedostatak daha ili otežano disanje, da prate uputstva epidemiologa i ordinirajućih ljekara i ne izlažu druge eventualnom riziku za dobijanje bolesti.

Kako su dodali, ukoliko bude bilo kakvih promjena u radu sa davaocima krvi, blagovremeno će obavijestiti javnost.

 

Izvor i foto: mina.news

Tekst objavila: Sanida Kajević