Inicijativa za ocjenu ustavnosti Odluke NKT-a

Građanska alijansa (GA) podnijela je inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti da objavljuje imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji od 14 dana.

GA predlaže da Ustavni sud, do donošenja konačne odluke, donese po hitnom postupku privremenu mjeru obustave izvršenja Odluke imajući u vidu značaj prava na privatnost i velike neotklonjive štetne posledice za građane čiji lični podaci su objavljeni.

Podsjeća se na ustavnu odredbu da se samo za vrijeme proglašenog ratnog ili vanrednog stanja mogu ograničiti ostvarivanja pojedinih ljudskih prava i sloboda, u obimu u kojem je to neophodno.

GA smatra da NKT nije posebno pravno lice i ne može donositi pravno obavezujuće odluke, što znači da ova odluka nije donešena u zakonom propisanom postupku niti u formi.

„Na sajtu Vlade nema podataka da li je odluka objavljena u Službenom listu Crne Gore, pod kojim brojem i datumom", kaže se u obrazloženju inicijative.

Navodi se da donosilac odluke ne spori da se drastična mjera primjenjuje prema unaprijed neodređenom broju lica koja poštuju pravila samoizolacije samo zato što pojedina lica krše samoizolaciju.

 

Izvor: mina