U CG registrovano 29 slučajeva virusa korona

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je za TVCG da je u Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa. On je istakao da je cijeli svijet bio u problemu kada je u pitanju nabavka opreme, ali Crna Gora odolijeva tom problemu i reaguje pravovremeno.

Podsjetimo, u Crnoj Gori je juče registrovano još pet novih slučajeva korona virusa čime je broj oboljelih porastao na 27. Međutim Knežević je saopštio da Crna Gora bilježi još dva nova slučaja. "Najnoviji podaci - 29 pozitivnih u Crnoj Gori, od svih 247 testiranih 207 je negativnih," istakao je on.

"Imaćemo dovoljno lične zaštitne opreme, kada nam danas stignu još neki kontigenti opreme. U tom dijelu nećemo biti u problemu, dakle stiže oprema. Snabdjeveni smo i respiratorima," naveo je Knežvić. Knežević ističe da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome da ne dođemo do toga da nam budu potrebni respiratori, kojih za sada ima dovoljno. Zato, ističe Knežević, treba ostati kod kuće.

"U početku su brojni građani olako shvatili situaciju, mislim da se sada situacija popravlja. Građani su savjesniji, manje ih je na ulici. Djeca ovdje manje obolijevaju od ovog virusa, ali odgovornost prema starijima mora se poštovati," istakao je on, dodajući da djeca mogu da prenose virus. Važno je biti svjestan,  jer ne možemo znati ko je i da li je bio u kontaktu sa nekim zaraženim.

"Što manje kontakata, napolje samo kad moramo i za ono što moramo," naveo je on. Knežević je upozorio medije da profesionalno izvještavaju. "Svakodnevno smo u kontaktu sa predstavnicima SZO i to je nama jedina adresa kao izvor informacija. Molio bih medije da provjere dobro svaku informaciju prije objavljivanja i da se prenose tačne informacije," rekao je Knežević. Knežević je objasnio da neko može da ima virus, ukoliko napravi  manju distancu od 2m može da se prenese virus, a sa distancom koja je preporučena virus se ne može prenijeti, podsjetio je on.

"Molio bih medije i da zdrvstvene radnike u ovom trenutku malo poštede, naravno nikako na uštrb važnih informacija, ali da samo mediji da budu svjesni da su ljekari potrebni građanima i da štite njihovo zdravlje," istakao je Knežević.

Ponašanje građana ključ je u suzbijanju epidemije, zaključio je Knežević.

 

Izvor: RTCG