"Lično ću se angažovati da se obezbijedi potrebna oprema"

Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze, potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana,

ocijenjeno je na sastanku predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, i članova Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Đukanović je poručio da će se i lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja.

Đukanović je danas primio predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, direktora Kliničkog centra Crne Gore Jevta Erakovića i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu.

Kako saopšteno iz Đukanovićevog Kabineta, oni su informisali Predsjednika o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj novim korona virusom i planiranim i preduzetim mjerama koje NKT sprovodi i zahvalili se na snažno podršci i organizovanom odgovoru države u borbi sa virusom.

Kako je saopšteno, članovi NKT istakli su da aktuelna situacija predstavlja izazov i za mnogo veće zemlje od Crne Gore.

Imajući u vidu realnu opasnost od širenja epidemije, čemu svjedoče i regionalna iskustva, ukazali su na potrebu rigorozne primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije. Oni su, navodi se, upoznali predsjednika i sa poteškoćama u nabavci zaštitne opreme i medicinskog materijala, koja je dodatno usložena zbog deficita na globalnom nivou.

Đukanović je, kako je saopšteno, izrazio poštovanje za aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela uz ocjenu da sistem funkcioniše organizovano i da je zahvaljujući tome do sada spriječeno intenzivnije širenje virusa.

"Posebno ohrabruje disciplinovan odnos građana koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio korona virus. Imajući u vidu ozbiljnost situacije na regionalnom i globalnom planu, kao i da ključni izazovi tek slijede, izuzetno je važno da svi zadržimo visok nivo discipline, i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini. Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom", zaključeno je na sastanku.

 

Izvor: RTCG